Zas. pielęgnacyjny a opiekun prawny - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 sty 2018, 11:13

Witam.Mam taki przypadek.
Pan X miał wydaną decyzję na zasiłek pielęgnacyjny w 2014 r. bezterminowo. Wczoraj pod moją nieobecność przyszedł jego brat Pan Y i złożył zaświadczenie z sądu, że od 11.01.2018 r. jest jego opiekunem pranym oraz zmianę formy płatności.
Podpowiedzcie jak to teraz wyprostować, bo Pan X jest całkowicie ubezwłasnowolniony i nie wiem co się z nim dzieje. Na domiar złego opiekun ma adres zamieszkania w innej gminie.
Według mnie Y powinien pobierać świadczenia na X więc powinnam zmienić decyzję.
TYLKO jak to zrobić poprawnie ????????????????
pomóżcie.
PatrycjaGOPS
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 11:12
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2018, 12:01

Nic nie musisz robić, stroną jest ubezwłasnowolniony, a opiekun prawny jest jego reprezentantem i może w jego imieniu zmieniać konto.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2018, 13:04

Zgodnie z art. 27 Kodeksu cywilnego miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką jest miejsce zamieszkania opiekuna.

Czyli jak miejsce zamieszkania opiekun prawny ma w innej gminie to tam powinien pobierać zasiłek pielęgnacyjny osoby ubezwłasnowolnionej.
jollaa
Starszy referent
Od: 27 mar 2017, 12:36
Zajmuję się: SR

Napisano: 24 sty 2018, 13:21

Kodeks cywilny mówi też, że miejscem zamieszkania osoby fizycznej jest miejscowość, w której osoba ta przebywa z zamiarem stałego pobytu. Może przecież być tak, że to opiekun przebywa na terenie gminy ubezwłasnowolnionego...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2018, 15:30

Mnie konkretnie chodzi o to czy nie powinnam zmienić decyzji wydanej w 2014 r. Ta decyzja była wydana na osobę, która na chwilę obecną jest ubezwłasnowolniona i na listach też ten klient figuruje.
Czy nie powinno być tak, że świadczeniobiorcą jest opiekun prawny?
A gdyby on miał być świadczeniobiorcą to czy on musi złożyć wniosek na podopiecznego czy jak to inaczej załatwić?
PatrycjaGOPS
Praktykant
Od: 09 mar 2016, 11:12
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2018, 16:02

Nie musisz nic zmieniać
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2018, 10:57

Czy nie jest tak, że osoba ubezwłasnowolniona nie ma zdolności do czynności prawnych i nie może być na nią wydana decyzja administracyjna?
Hekla
Praktykant
Od: 10 sty 2018, 8:50
Zajmuję się: ŚR

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x