zas. szkolny w jakiej formie - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 24 lut 2014, 14:22

witam mam wniosek na zasiłek szkolny uczna w szkole sredniej moje pytanie czy refundujecie bilety?mysle że tak.

jeszcze jedno ważne pytanie piszecie w decyzji ze w formie pomocy rzeczowej bo tu nie mamy zapisanego tak jak przy stypendium formy całkowitego lub częsciowego pokrycia kosztów zwiazanych z pobieraniem nauki poza miejscem zamieszkania
~sylwiii

Napisano: 24 lut 2014, 14:31

Zgodnie z art. 90e ust. 2 ustawy o systemie oświaty:

Zasiłek szkolny może być przyznany w formie świadczenia pieniężnego na pokrycie wydatków związanych z procesem edukacyjnym lub w formie pomocy rzeczowej o charakterze edukacyjnym, raz lub kilka razy w roku, niezależnie od otrzymywanego stypendium szkolnego.

Ja przyznaję w formie pieniężnej
~Ona 1979

Napisano: 25 lut 2014, 14:19

Zasiłek szkolny jak przyznany jest w formie pieniężnej to nie trzeba przedstawiać faktur tak jak do stypendium szkolnego? Czy dobrze rozumiem?
~Zbigniew

Napisano: 25 lut 2014, 15:08

a w jaki sposób udowodnisz,że pieniądze zostały wydane na proces edukacyjny a nie zostały przejedzone?

ja praktykuję coś takiego,że wypłacam pieniądze w kasie,ale na tą kwotę ludzie przynoszą mi faktury poświadczające wydatki na cele edukacyjne

kiedyś byłam na szkoleniu z Panią Downar-Latkowską i ona takie materiały właśnie dała (wcześniej też wypłacałam w formie pieniężnej i to był koniec\")
~xyz

Napisano: 25 lut 2014, 15:33

To skoro już wypłaciłem zasiłek szkolny w formie pieniężnej bez rachunków to wezmę chociaż oświadczenie rodzica, że zasiłek szkolny został wykorzystany na cele edukacyjne??? Mi z kolei mówili na szkoleniu, że zasiłek szkolny można wypłacić bez rachunków, ale mam teraz świadomość, że nie będę w stanie tego udowodnić.
~Zbigniew

Napisano: 25 lut 2014, 15:47

większość tak robi, ja też tak robiłam
na tym forum prawdopodobnie jestem jedyną osobą, która prosi o faktury

może szkolący mieli na myśli,że nie możemy żądać najpierw faktur,a dopiero później wypłata pieniędzy?
wiadomo,że rodzina w trudnej sytuacji losowej raczej pieniędzy nie ma
my im to ułatwiamy i dajemy najpierw pieniądze
początkowo bałam się,że wypłacę kasę,a osoba pójdzie z nią w świat
no ale jak dotąd problemów z rozliczeniem nie miałam, daję 3-4 tyg. na rozliczenie zasiłku,a ludzie zazwyczaj wracają do mnie z rachunkami po kilku dniach

myślę, że oświadczenie będzie ok
~xyz

Napisano: 25 lut 2014, 15:52

Bardzo dziękuje za podpowiedź. Tylko z jaką datą brać to ewentualne oświadczenie??? Czy z datą wydania i odebrania decyzji, czy z datą wypłaty pieniędzy???
~Zbigniew

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x