Witam
mam Panią, która dawno temu ma zasądzone alimenty od ojca dziecka, który jest obcokrajowcem. Według informacji od pani, pan nigdy nie płacił i nie płaci. Kobiecie to nie robiło, bo dużo zarabiała. Teraz Pani straciła pracę i wnioskuje o jedno jedyne dziecko. I mam problem, pani nie ma jak udowodnić, że alimentów nie otrzymywała w zeszłym roku. Pan jest nie do odnalezienia więc komornik chyba też nic nie da. Kobieta we wrześniu udała się do sądu, skąd mam informację, że podjęła czynności związane z wykonaniem tytułu wykonawczego w sprawie alimentów za granicą i że jej wniosek zostanie przekazany do odpowiedniej instytucji za granicą. Co ja mogę zrobić w tej sytuacji? Czy mogę/mam zawiesić postępowanie na czas rozstrzygnięcia przez inną instytucję? Czy prosić o dostarczenie zaświadczenia od komornika mimo tego, że ojciec jest obcokrajowcem i mieszka gdzieś w świecie? Czy mimo wszystko doliczyć alimenty w zasądzonej wysokości? Nigdzie nie mam informacji, od kiedy pan nie płaci a jeżeli doliczę alimenty to kobieta przekroczy kryterium. Jedyne co mam, to oświadczenie pani ale czy mogę się na tym oprzeć?