noteev pisze:ja wiem, że to jest nielogiczne i absurdalne, ale w ustawie nie ma wzmianki o tym, żeby brać dochód za miesiąc następny po "drugim" uzyskaniu.
znaczy tak, biorąc pod uwagę art. 7 ust 2 i 3, w szczególności "jeżeli dochód ten jest uzyskiwany w okresie, na jaki ustalane lub weryfikowane jest prawo do świadczenia wychowawczego" to art. 7 ust 3a niekoniecznie znajdzie zastosowanie w tej sprawie

od dawna piszemy, że w przypadku uzysku w roku bazowym czy po nim przepisy o utracie nie mają zastosowania tylko po prostu nie doliczamy uzysku i jak ktoś pracował np od 10 lutego do 10 października to za październik mozna przyznać. W podanym przykładzie pierwsza umowa jest takim uzyskiem którego nie ma, nie stosujemy tu przepisów o utracie (przyznanie od następnego miesiąca) więc i art 7 ust. 3a nie może być tu stosowany. Uzysk istniejący w dacie orzekania to ten drugi i wtedy przykład z książeczki jest jak najbardziej OK.
Osobiście coraz bardziej się skłaniam właśnie do stwierdzenia, że art. 7 ust. 3a ma zastosowanie tylko do dochodów, które były przed rokiem bazowym. Przykład - pracuje od 2014 na cały etat, w 2017 ma przerwę i zatrudnia się na pół etatu. Robimy bez utraty i uzysku. Pamiętacie zapis kiedyś w ZR że jak ktoś podjął inną pracę po utracie to nie było utrat i uzysków? Tu jest podobna zasada. I myślę, że podobnie jak z tamtą z tą również sądy raz dwa się rozprawią