zasiłek dla opiekuna a zasiłek chorobowy - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 11 maja 2015, 17:57

a co to takie straszne, zasiłek chorobowy należy się rolnikowi, który jest objęty ubezpieczeniem w krus, rolnik dostając zdo pisze oświadczenie, na podstawie którego krus wyrzuca rolnika ubezpieczenia wstecz i wtedy zasiłek będzie nienależnie pobrany, ze względu, że w tym okresie nie był objęty ubezpieczeniem
Kati@

Napisano: 11 maja 2015, 19:06

Możliwe, ze nie wszędzie KRUS wyrzuca rolników z ubezpieczenia po złożeniu oswiadczenia w ośrodku. Ale prawidłowo skoro złozyła oswiadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie, to pomimo ubezpieczenia nie powinna wystepowac o zasiłek chorobowy, który dla osrodka jest dowodem, ze jedna wbrew złozonemu oświadczeniu tej pracy w gospodarstwie nie zaprzestała.
I w tym przypadku pasowało by raczej postąpić tak jak z opiekunami dzieci, którzy w trakcie pobierania śp podejmują pracę. Im nikt nie chyla swiadczenia tylko liczy sie nienaleznie pobrane świadczenie za przepracowany okres.
m&m

Napisano: 11 maja 2015, 19:51

osoba oświadczyła mi pod odpowiedzialnością karną że zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa rolnego. dopłaty unijne pobiera całkiem inna osoba. tylko jeśli chodzi o ubezpieczenie to zosta w KRUSIE poniewaz KRUS absolutnie nie wyrejestruje osoby która jest objęta ubezpieczeniem rolników z mocy ustawy. juz obgadane było to z krusem. ale patrzcie nie ma w katalogu komu nie przysługuje ZASIŁKU CHOROBOWEGO. także w razie moze jak by krus wystąpił kiedys to najwyzej chorobowy będzie miał do oddania. juz sama nie wiem co mam robic:(
kiniaaa

Napisano: 11 maja 2015, 20:24

kiniaaa pisze:osoba oświadczyła mi pod odpowiedzialnością karną że zaprzestaje prowadzenia gospodarstwa rolnego. dopłaty unijne pobiera całkiem inna osoba. tylko jeśli chodzi o ubezpieczenie to zosta w KRUSIE poniewaz KRUS absolutnie nie wyrejestruje osoby która jest objęta ubezpieczeniem rolników z mocy ustawy. juz obgadane było to z krusem. ale patrzcie nie ma w katalogu komu nie przysługuje ZASIŁKU CHOROBOWEGO. także w razie moze jak by krus wystąpił kiedys to najwyzej chorobowy będzie miał do oddania. juz sama nie wiem co mam robic:(
jeżeli podpisała oświadczenie, to zasiłek chorobowy nie jest przeszkodą, i tak jak już pisałam jedyny problem byłby z krusem a jak piszesz krus się nie czepia, a przecież opiekun też może chorować
Kati@

Napisano: 11 maja 2015, 22:48

Opiekun moze chorować, ale nie otrzyma zasiłku chorobowego, gdyz przysługuje on osobom pozostającym w zatrudnieniu, a opiekun pobierający świadczenie opiekuńcze, w tym rolnik czy domownik składający oswiadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie taką osobą nie jest.
Moze tę kwestię powinno SKO albo sąd rozstrzygnąć.
m&m

Napisano: 12 maja 2015, 9:20

Wystąpcie jeszcze do lekarza o anulowanie zwolnienia. Ale najpierw przeczytajcie definicję zatrudnienia.
Wy się zajmijcie sprawami dotyczącymi OPS. KRUS zostawcie w spokoju.
Urzędnicy i filozofy od siedmiu boleści.
Gość

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x