Zasiłek dla opiekuna-rolnik a kontrola - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 29 lip 2015, 17:53

Rolnik złożył w 2014 wniosek o wyrównanie zasiłku dla opiekuna. Złożył oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodatstwie rolnym. Dodatkowo nie wnioskował o objęcie ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnym za ten okres. Wyrównano mu zasiłek dla opiekuna. na okres od maja do nadal nie składał, bo opiekę przejął brat.
Szukam interpretacji do kontroli, żeby się wybronić, że jako OPS nie mieliśmy podtawy prawnej do informowania KRUSU, że rolnik złożył u nas takie oświadczenie, i że nie musieliśmy weryfikować, czy faktycznie pozałatwiał sprawy w krusie, tzn. tam też poinfomował, że takie oświadczenie zożył u nas. POMOCY, macie może iakieś intepretacje, opinie prawne na moją korzyść? jeśli tak, mój mail: [email protected]
Agnieszka OPS

Napisano: 29 lip 2015, 19:23

Na stronie mpips był komunikat odnośnie rolnika i jego składek
Gość

Napisano: 29 lip 2015, 19:52

Problem w tym, że kontrola nie zgadza się z interpretacją MPIPS
Agnieszka OPS

Napisano: 30 lip 2015, 7:30

Prawo administracyjne tym się różni od cywilnego, że można robić tylko to, na co pozwalają przepisy a nie odwrotnie. To one Wam powinny wykazać przepis, na podstawie którego mieliście taki obowiązek a nie Wy im. Podstawa? Art. 6 kpa.
W odniesieniu do organów administracji publicznej nie obowiązuje zasada, że mogą one podejmować każde działanie, które nie jest zabronione przez przepisy prawa. Działanie organu administracji zostanie zatem zakwalifikowane jako niezgodne z prawem zarówno wówczas, gdy zostało podjęte niezgodnie z obowiązującym prawem, jak i wówczas, gdy nie było podstawy prawnej do danego działania (por. tezę drugą wyroku NSA z 17 maja 1996 r., III SA 535/95, Lexis.pl nr 332177, „Serwis Podatkowy" 1998, nr 11, s. 71)
Przybysz P.M. Kodeks postępowania administracyjnego. Komentarz. LexisNexis, 2014
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 lip 2015, 9:49

Agnieszka OPS pisze:Rolnik złożył w 2014 wniosek o wyrównanie zasiłku dla opiekuna. Złożył oświadczenie o zaprzestaniu pracy w gospodatstwie rolnym. Dodatkowo nie wnioskował o objęcie ubezpieczeniom społecznym i zdrowotnym za ten okres. Wyrównano mu zasiłek dla opiekuna. na okres od maja do nadal nie składał, bo opiekę przejął brat.
Szukam interpretacji do kontroli, żeby się wybronić, że jako OPS nie mieliśmy podtawy prawnej do informowania KRUSU, że rolnik złożył u nas takie oświadczenie, i że nie musieliśmy weryfikować, czy faktycznie pozałatwiał sprawy w krusie, tzn. tam też poinfomował, że takie oświadczenie zożył u nas. POMOCY, macie może iakieś intepretacje, opinie prawne na moją korzyść? jeśli tak, mój mail: [email protected]
a z jakiego jesteś województwa ?
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 11:41

Więc moje prośby do kierownika o wskazanie podstawy prawnej do działań, z którymi się nie zgadzam ( choc powinnam się pochylic i zgodzić we wszystkim, co mówi przełożony) są uzasadnione.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 12:03

:D :D :D
POCAHONTAS pisze:Więc moje prośby do kierownika o wskazanie podstawy prawnej do działań, z którymi się nie zgadzam ( choc powinnam się pochylic i zgodzić we wszystkim, co mówi przełożony) są uzasadnione.
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x