rozwód, kolejne dziecko z innym??????pomocy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 30 lip 2015, 8:33

Witajcie!jestem tu nowa i od razu rzucona na głęboka wodę, ale do sedna.Przyszła wczoraj do mnie Pani po becik i rodzinne, jest rozwódką, z byłym mężem ma 2 dzieci, rozwiodła się rok temu.W zeszłym roku znalazła nowego partnera i urodziła mu dziecko, on uznał dziecko i dał mu swoje nazwisko, jednak tydzień temu zostawił ją i nie chce mieć z nią nic wspólnego. Ona przyszła wczoraj po becik-i nasuwa mi się kilka pytań-czy jeśli nie ma zasądzonych alimentów na ta dwójkę dzieci od byłego męża to biorę go do składu rodziny i potrzebuje jego dochody do ZR?a jak to się ma do becika????tu do składu rodziny też wpisuje tego byłego męża i tamta dwójkę dzieci i tego nowego tatusia trzeciego dziecka?On w ogóle jej teraz wszystko utrudnia i nie chce dać swoich dochodów itd-wiem, że mogę wystąpić do organów o udostępnienie mi tych danych ale cały czas myślę o tym jej byłym mężu?kogo wpisać do składu rodziny i kogo dochody do ZR i becikowego???????pomóżcie proszę
nowa31

Napisano: 30 lip 2015, 8:39

do becikowego nie musi wpisywać ojca, nie musi mieć alimentów do zr jeżeli jest rozwódką musi mieć zasądzone alimenty a jeżeli wychowują wspólnie dziecko ojciec musi być w składzie rodziny
Kati@

Napisano: 30 lip 2015, 8:45

Kati@ dziękuję za szybką odpowiedź, rozumiem że do beciku nie muszę wpisywać ojca tego dziecka??mimo że on je uznał???a w skład rodziny do becika wpisać tylko ją-dwójkę dzieci z poprzedniego związku i to nowe dziecko???a jeśli chodzi o zr to jeśłi ma zasądzone alimenty na ta dwójkę dzieci i naprzemian oni wychowują te dzieci to musze wpisać ich ojca???a jeśłi nie miałaby zasądzonych alimentów to co w takim przypadku z ZR?
Gość

Napisano: 30 lip 2015, 8:59

miałam na myśli ojca trzeciego dziecka, jeżeli by wspólnie wychowywali nie muszą być alimenty nawet na poprzednie dzieci, ale jeżeli kochaś poszedł w siną dal - muszą być zasądzone alimenty aby otrzymać zr - byłego męża już nie bierzemy pod uwagę
Kati@

Napisano: 30 lip 2015, 9:17

no kochaś poszedł w siną dal i zostawił ją z tym dzieckiem, nie chce też jej udostępnić żadnych swoich dochodów itd.ale uznał to dziecko i w akcie widnieje jako ojciec-czyli jego normalnie wpisuję do składu rodziny na becik tak?i te jej dwoje dzieci z poprzedniego małżeństwa też wpisuje?sorki ale gubię się jeszcze w tym wszystkim a koleżanka która tym się zajmowała u mnie jest w szpitalu i nie ma mi jak pomóc :( a ja jestem w świadczeniach dopiero od 2 miesięcy
nowa31

Napisano: 30 lip 2015, 9:30

uporzadkujmy:) masz pania, ktora samotnie wychowuje troje dzieci...na dwoje ma zasadzone alimenty a na jedno nie..tak? wiec jej sklad rodziny (obojetnie czy do becika czy do rodzinnego) to ona i troje dxzieci...becik na najmlodsze dziecko dostanie mimo ze nie ma na nie zasadzonych alimentow, natomiast zasilek rodzinny moze dostac tylko na te dzieci, na ktore ma zasadzone alimenty, na dziecko bez alimentow - nie
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2015, 10:07

tak wychowuje sama troje dzieci i jest rozwódką, na tamte dwa ma zasądzone alimenty więc na te może złożyć wniosek na zasiłek rodzinny ok rozumiem, a do becika nie wpisuje dochodów tego ojca dziecka tj. "kochasia"??
nowa31

Napisano: 30 lip 2015, 10:36

kb pisze:uporzadkujmy:) masz pania, ktora samotnie wychowuje troje dzieci...na dwoje ma zasadzone alimenty a na jedno nie..tak? wiec jej sklad rodziny (obojetnie czy do becika czy do rodzinnego) to ona i troje dxzieci...becik na najmlodsze dziecko dostanie mimo ze nie ma na nie zasadzonych alimentow, natomiast zasilek rodzinny moze dostac tylko na te dzieci, na ktore ma zasadzone alimenty, na dziecko bez alimentow - nie
przeczytaj jeszcze raz na spokojnie, kb krok po kroku wyjasnił/a;-)
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 06 sie 2015, 13:39

U nas podobna sytuacja. Pani ma jedno dziecko, po rozwodzie, alimenty ustalone. Teraz urodziła drugie i ojcem w akcie urodzenia jest były mąż ponieważ od uprawomocnienia się wyroku rozwodowego do urodzenia dziecka nie minęło 300 dni.
Becikowe mogę jej wypłacić ale rodzinne dopiero po zaprzeczeniu ojcostwa?
Gość

Napisano: 06 sie 2015, 14:45

nie bardzo rozumiem: do becika nie potrzebny jest tatuś ?? a co z definicją słowa rodzina ??
aaaaaaa

Strona 1 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x