Elmer jak masz wniosek na ZDO w czerwcu i wyrejestrowanie z pup w czerwcu to zgłaszasz do zdrowotnego od 15 maja??? z podstawą jak podaje ZUS 294,70+520 mimo ze wypłacamy 277,30+520??
bo ustawodawca zapomniał, że maj ma 1 dni.
W związku z tym w przypadku gdy ktoś się ubiega o ZDO tylko od 15 maja (nie chce wyrównania) to ma do wypłaty 294,70 i to jest podstawa do opłacenia składki.
Schody zaczynają się wtedy, gdy chce i na bieżąco i na wyrównanie. Wtedy nam wychodzi świadczenie w wyższej wysokości niż 520 zł jak je rozbijamy. Dlatego ja w decyzji piszę, że przysługuje od 15 maja w wysokości 277,30 i tego się trzymam również przy składkach.
Problem jest jednak neirozwiązywalny
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
A mi przed chwilą Pani na infolinii w ZUS powiedziała że podstawa składki za maj ma być taka jak w komunikacie czyli 294,70 mimo, że faktycznie za ten okres od 15 do 31 maja wypłacamy 277,30. Bądź tu mądrym.... już nic nie wiem
ja się z tym nie zgadzam. NFZ czy ZUS chce zawsze więcej, ale bez przesady. Jakiejś logiki należy się trzymać. Jak mam w decyzji kwotę 277,30 to nie mogę płacić od 294,70
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
ja też nie zgadzam się żeby podstawa do zdrowotnego była inna niż kwota wypłaconego świadczenia jeśli mamy dzielić więc raczej 277,30 zł. Ale w dalszym ciągu nie wiem co zrobić gdy wniosek o ZDO w czerwcu i facet był do 10 ubezpieczony w PUP wię podlegał ubezpieczeniu z innego tytułu do co od 11.06 mam zgłosić do zdrowotnego i od 520,00 zł ?????
Z jakimi kodami zgłaszamy i opłacamy składki społeczne za osoby którym tylko wypłacamy w czerwcu 2014 za okres od 07.2013 do 01.2014. Komunikat ZUS przewiduje tylko osoby którym przyznajemy i wypłacamy nadal.