zasiłek okresowy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 21 wrz 2021, 11:43

Cześć mam problem. Rodzina 3 osobowa. Małżeństwo z dzieckiem. Pobierają zasiłek okresowy z powodu bezrobocia. Zarejestrowana w Urzędzie Pracy jest tylko kobieta. Jej mąż dorabia na czarno. Ostatnio dostał umowę zlecenie (po tym jak zasiłek okresowy został przyznany). Umowę dostał na czas określony lecz co miesiąc miał zarabiać różne sumy... W sierpniu uzyskał dochód zaświadczenie doniesione, umowa jest. okej zmieniam wysokość zasiłku. Dziś przychodzi jego żona i mówi, że jej mąż już nie będzie tam pracował, bo tak mu powiedział pracodawca ale nie ma żadnego rozwiązania umowy.. Moje pytanie brzmi czy jest możliwość zmiany tego zasiłku tylko na jeden miesiąc, czy później ma mi przynosić zaświadczenia co miesiąc, że nie uzyskał dochodu? Dodam, że w moim Ośrodku nie ma kierownika od kiedy pracuje, a mój staż pracy wynosi dopiero rok. Co mogłam starałam się wyczytywać z ustawy ale mam wrażenie, że takich przypadków ustawa nie przewiduje. Pozdrawiam ;)
wiejskiproblem
Praktykant
Od: 21 wrz 2021, 11:34
Zajmuję się: Pracownik socjalny na własną rękę...

Napisano: 21 wrz 2021, 14:27

Ja w przypadku rodzin z wątpliwymi dochodami , przyznaję zasiłek okresowy tylko na jeden miesiąc. A tutaj wezwałabym męża aby to on oświadczył się co z tym jego dochodem i żeby napisał mi oświadczenie, że ma zgłaszać każdą zmianę swojej sytuacji finansowej. I to on ma tego pilnować.
mamala
Starszy referent
Od: 24 lut 2017, 9:47
Zajmuję się: ps,św, stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x