staranowa pisze: ↑18 wrz 2021, 10:45
Dlaczego pełny zwrot 645?
Pełny zwrot, bo tyle zostało wypłacone, a art. 99 ust. 1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz.U.2020.1876 z późn. zm.), wyraźnie stanowi, że osobie, której przyznano emeryturę lub rentę za okres, za który wypłacono zasiłek stały lub zasiłek okresowy, Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz inne organy rentowe, które przyznały emeryturę lub rentę, wypłacają to świadczenie pomniejszone o kwotę odpowiadającą wysokości
wypłaconych za ten okres zasiłków i przekazują te kwoty na rachunek bankowy właściwego ośrodka pomocy społecznej, (...) Powyższy mój cytat z komentarza dokładnie wyjaśnia właśnie kwestie zwrotu wypłaconego zasiłku za lipiec i sierpień.
staranowa pisze: ↑18 wrz 2021, 10:45
Skoro ma prawo do 30 zł zasiłku stałego? Może 645- 30 ,więc zwrot 615 zł? Za sierpień??
Po pierwsze to nie ma znaczenia, bo wypłacono jej 645 zł – patrz wyżej. Po drugie – „prawo do 30 zł”, to Ty będziesz chyba dopiero ustalać, co?

A nie jest ono tak oczywiste – o czym pisałem wyżej – że:
Ten z Łopieki pisze: ↑17 wrz 2021, 13:52
Co do dalszego wypłacania zasiłku stałego w przypadku pobierania emerytury, to nie ma w tej sprawie jednolitego stanowiska w doktrynie i orzecznictwie. Jeżeli stoicie na stanowisku, żeby wypłacać, to od września 30 zł.
Są dwa przeciwstawne stanowiska w tej sprawie i jedni wypłacają zasiłek stały, mimo pobierania emerytury, jeżeli świadczeniobiorca nie przekracza kryterium, a inni nie – nawet wtedy, gdy ta emerytura jest „groszowa”. Tak „na szybko” podawałem przykładziki z orzecznictwa i doktryny w tej sprawie - tutaj:
zasilek-staly-emerytura-art-99-ust-1-kr ... krokodylku
Pozdrawiam