Zasiłek okresowy a poszkujący pracy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 14 lis 2017, 11:15

Zgłosiła sie osoba, która jest zarejestrowana jako osoba poszukująca pracy. Z problemów z art. 7 ustawy pomocy społecznej występuje jedynie u niej ubóstwo. Jaka pomoc można udzielić takiej osobie z pomocy społecznej. Pracownik socjalny proponuje zasiłekokresowy z powodu zarejestrowania się jako poszukujący pracy. Dla mnie to żaden powód przyznania zasiłku okresowego. Strona wprost powiedziała, że nie chiało jej się jechą cna podpis do PUP. Co mam zrobić z takim petentem??
Prosze bez uszczyliwości
Marzeneria
Stażysta
Od: 28 wrz 2016, 7:53
Zajmuję się:

Napisano: 14 lis 2017, 14:01

skoro nie chciało się jechać na podpis do PUPu to teraz nie ma przesłanek do udzielenia pomocy. czyli odmowa. jeżeli z informacji uzyskanych w trakcie wywiadu wynika taka potrzeba możesz udzielić :arrow: jednego gorącego posiłku dziennie, tego odmówić nie można. taka dieta może skłonić do większej dbałości o własne sprawy
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 14 lis 2017, 14:04

Ale zasiłku okresowego z innych przyczyn nie można dać, bo taką propozycję w wywiadzie zawarł pracownik socjalny, bo był kiedyś tam na szkoleniu i powiedziano, że osobę poszukująca trzeba traktowac jako bezrobotną. ja uważam, że to nie jest prawda, poniewaz prócz ubóstwa nie ma problemu bezrobocia. Moim zdaniem jedynie celówka na zakup zywności i tyle. A tak to bym nic nie dała, bo nie sa spełnione przesłanki art. 7 pkt 2-15 ustawy
Marzeneria
Stażysta
Od: 28 wrz 2016, 7:53
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x