W takim razie jest pani mocno szykanowana, bo to 14 dni roboczych działa tylko w przypadku, gdy organ będzie w stanie udowodnić przesłanki dla których zwłoka wyniosła aż tyle czasu. Wywiady przeprowadza się bez zbędnej zwłoki czyli jak najszybciej się da. 14 dni roboczych zostało przewidziane dla wyjątkowych sytuacji jak np. klęski naturalne, gdzie pracownicy socjalni będą mieli inne zadania.Gość pisze:zawsze czekam 14 dni robocze na wywiad i 14 dni robocze na decyzje
Chyba Cię pogięło Pomorski? Skąd masz taką wykładnię terminu przeprowadzenia wywiadu środowiskowego? Albo nie jesteś pracownikiem socjalnym, albo pracujesz w ośrodku, gdzie pracownicy socjalni obsługują każdego miesiąca, znacznie mniej niż 100 środowisk?14 dni roboczych zostało przewidziane dla wyjątkowych sytuacji jak np. klęski naturalne, gdzie pracownicy socjalni będą mieli inne zadania....
Droga Pani czy prosiłam o rady dotyczące mojej ogólnej sytuacji życiowej?spec pisze:szanowna Pani, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poświęciła Pani tez trochę czasu na poszukiwanie pracy. pomoc społeczna jest instytucją, która ma wspierać osoby w takiej sytuacji jak Pani. Myślę , że wynagrodzenie z pracy dało by Pani więcej satysfakcji i wiary we własne możliwościmyślę że Pani dziecko/dzieci to docenią.
Jezeli jest Pani w szczególnie trudnej sytuacji to ma prawo Pani złożyć wniosek o zasiłek okresowy jeszcze w m-cu wrześniu, zanim otrzyma Pani decyzję na wniosek sierpniowy.
mimo wszystko zachęcam do podejmowania prób utrzymania rodziny własnymi siłami, a w ostateczności korzystania ze świadczeń z pomocy społecznej.
powodzenia