zasiłek okresowy proszę o wyjasnienie

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
potrzebująca pomocy

Re: zasiłek okresowy proszę o wyjasnienie

Post autor: potrzebująca pomocy »

wniosek złożyłam 28 .08 .14 a 12.09.14 przeprowadzono wywiad jeszcze decyzji nie ma a 18.09 i 27.09 kasa wypłaca zasiłki obawiam sie ze dostane zasiłek dopiero 27.09 i boje że jak zawsze otrzymam go za jeden miesiąc czyli w tym wypadku sierpień a co z wrzesniem ?
Gość

Post autor: Gość »

Po otrzymaniu decyzji jeżeli zachodzi potrzeba można złożyć ponownie wniosek.
spec

Post autor: spec »

szanowna Pani, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poświęciła Pani tez trochę czasu na poszukiwanie pracy. pomoc społeczna jest instytucją, która ma wspierać osoby w takiej sytuacji jak Pani. Myślę , że wynagrodzenie z pracy dało by Pani więcej satysfakcji i wiary we własne możliwości :) myślę że Pani dziecko/dzieci to docenią.
Jezeli jest Pani w szczególnie trudnej sytuacji to ma prawo Pani złożyć wniosek o zasiłek okresowy jeszcze w m-cu wrześniu, zanim otrzyma Pani decyzję na wniosek sierpniowy.

mimo wszystko zachęcam do podejmowania prób utrzymania rodziny własnymi siłami, a w ostateczności korzystania ze świadczeń z pomocy społecznej.

powodzenia
pomorskie

Post autor: pomorskie »

Gość pisze:zawsze czekam 14 dni robocze na wywiad i 14 dni robocze na decyzje
W takim razie jest pani mocno szykanowana, bo to 14 dni roboczych działa tylko w przypadku, gdy organ będzie w stanie udowodnić przesłanki dla których zwłoka wyniosła aż tyle czasu. Wywiady przeprowadza się bez zbędnej zwłoki czyli jak najszybciej się da. 14 dni roboczych zostało przewidziane dla wyjątkowych sytuacji jak np. klęski naturalne, gdzie pracownicy socjalni będą mieli inne zadania.
Gość

file:///C:/Documents%20and%20Settings/Heniek/Moje%20dokumenty/Downloads/D20120712.pdf
Warszawa, dnia 22 czerwca 2012 r. Poz. 712 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ1) z dnia 8 czerwca 2012 r. w sprawie rodzinnego wywiadu środowiskowego
..............................................................................
Proszę przeczytać a nie podawać mylnej informacji.
Gość

Przepraszam za podanie złego adresu
- podaję dobry

https://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0120000712
dziwne

Post autor: dziwne »

14 dni roboczych zostało przewidziane dla wyjątkowych sytuacji jak np. klęski naturalne, gdzie pracownicy socjalni będą mieli inne zadania....
Chyba Cię pogięło Pomorski? Skąd masz taką wykładnię terminu przeprowadzenia wywiadu środowiskowego? Albo nie jesteś pracownikiem socjalnym, albo pracujesz w ośrodku, gdzie pracownicy socjalni obsługują każdego miesiąca, znacznie mniej niż 100 środowisk?
potrzebująca pomocy

Post autor: potrzebująca pomocy »

spec pisze:szanowna Pani, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby poświęciła Pani tez trochę czasu na poszukiwanie pracy. pomoc społeczna jest instytucją, która ma wspierać osoby w takiej sytuacji jak Pani. Myślę , że wynagrodzenie z pracy dało by Pani więcej satysfakcji i wiary we własne możliwości :) myślę że Pani dziecko/dzieci to docenią.
Jezeli jest Pani w szczególnie trudnej sytuacji to ma prawo Pani złożyć wniosek o zasiłek okresowy jeszcze w m-cu wrześniu, zanim otrzyma Pani decyzję na wniosek sierpniowy.

mimo wszystko zachęcam do podejmowania prób utrzymania rodziny własnymi siłami, a w ostateczności korzystania ze świadczeń z pomocy społecznej.

powodzenia
Droga Pani czy prosiłam o rady dotyczące mojej ogólnej sytuacji życiowej?
otóż nie
prosze zachować te rady dla siebie i nie udzielać ich osobom o których Pani nie zna .
ODPOWIEDZ