zasiłek pielęgnacyjny COVID-19 - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 14 kwie 2020, 10:18

Witam, próbuję rozkminić pismo z 6 kwietnia z MRPiPS. Jeśli mam osoby którym wygasło orzeczenie przed 7 marca (nawet i 31-03-2020 r.) ustalam czy złożyli wnioski o kontynuację na orzecznictwo ( obdzwoniłam wiem że złożyli) to pisze do PCPR żeby przysłali informację o wydłużeniu ważności przedniego orzeczenia lub jeśli mają (kogoś już po komisji z aktualnym orzeczeniem) żeby mi przysłali bieżące. Co mam zrobić z ludźmi którzy mają pokończone orzeczenia po 8 marca - nie złożyli wniosku o kontynuację bo nie mają jak uzyskać dokumentacji medycznej więc nie składali wniosków do PCPR? Proszę o konkrety co u was w OPS robicie. Czy wszczęcie postępowania z urzędu do strony przed pismem do PCPR czy po otrzymaniu wiadomości?
Różaa
Awatar użytkownika
Referent
Od: 29 sie 2016, 14:49
Zajmuję się:

Napisano: 14 kwie 2020, 12:36

Podbijam pytanie,też się nad tym zastanawiam.
Gosia :)
Stażysta
Od: 03 sie 2017, 11:55
Zajmuję się: ŚR,FA

Napisano: 14 kwie 2020, 15:04

też mam taki przypadek, Pan ma orzeczenie do końca kwietnia (Powiatowy Zespół), a o kolejne orzeczenie nie złożył jeszcze bo nie ma zaświadczeń od lekarza itp. Jak mu przedłużyć?
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 15 kwie 2020, 8:52

jak postępować ze świadczniami pielęgnacyjnymi? analogicznie ? W ogóle co po kolei robić ? Masakra ;/
sylwiagops
Referent
Od: 04 mar 2019, 11:46
Zajmuję się: ŚR i FA, ŚW

Napisano: 15 kwie 2020, 8:57

dokładnie:)
500sw
Starszy referent

Napisano: 15 kwie 2020, 9:22

ja to rozumiem tak :)
jesli komuś skończyło się orzeczenie między 9 grudnia 2019 a 7 marca 2020 - najpierw sprawdzam w eksmoon czy może ma jednak nowe orzeczenie, a jeśli nie ma to pytam PCPR (albo ZUS/KRUS jeśli świadczenie zostało przyznane na podstawie ich orzeczenia) czy klient złożył w tym czasie kolejny wniosek. Jeśli złożył to z urzędu przedłużam mu prawo do zasiłku , rodzinnego jesli rodzinny zależał od niepełnosprawności, SP itd
- jeśli orzeczenie skończyło sie po 7marca 2020 to PCPRu o nic nie pytam, po prostu z urzędu wydłużam prawo do świadczenia (uzależnionego od niepełnosprawności).W przypadku orzeczen ZUS/KRUS musze zapytać czy zlożyli wniosek.
Okres przedłużenia prawa do świadczenia jest zależny od tego na podstawie czyjego orzeczenia przyznano świadczenie - jesli orzeczenie wydało PCPR - to do 60.dnia od odwołania stanu epidemii, a jeśli ZUS itd to... o ile dobrze pamiętam, ważność orzeczenia przedłuża się o 3 miesiące
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2020, 9:29

Dziecku skończyło się orzeczenie w marcu. Matka złożyła wniosek na komisję ale wiadomo... nie wiadomo kiedy będzie orzeczenia. I teraz nie wiem jak robić. Wg nowych wytycznych powinnam przedłużyć z urzędu do 60. dnia od dnia odwołania stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia dnia wydania nowego orzeczenia. I co to oznacza?

Przedłużę zgodnie z wytycznymi. Będę wypłacać świadczenie pielęgnacyjne.

A jak matka przyniesie nowe orzeczenie, które nie spełnia wymogów i świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje? Co wtedy robię? Od kiedy uchylam? Od dnia wydania nowego orzeczenia?
Jak np. orzeczenie nowe wydane będzie 5 czerwca a stare było ważne do marca to uchylam od 5 czerwca? Konkretnie od 5? A kwiecień i maj wypłacony prawidłowo? Nie ma nienależnie?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 15 kwie 2020, 9:30

A jak zrobić w takiej sytuacji?
Dziecku skończyło się orzeczenie w marcu. Matka złożyła wniosek na komisję ale wiadomo... nie wiadomo kiedy będzie orzeczenia. I teraz nie wiem jak robić. Wg nowych wytycznych powinnam przedłużyć z urzędu do 60. dnia od dnia odwołania stanu epidemii, jednak nie dłużej niż do dnia dnia wydania nowego orzeczenia. I co to oznacza?

Przedłużę zgodnie z wytycznymi. Będę wypłacać świadczenie pielęgnacyjne.

A jak matka przyniesie nowe orzeczenie, które nie spełnia wymogów i świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje? Co wtedy robię? Od kiedy uchylam? Od dnia wydania nowego orzeczenia?
Jak np. orzeczenie nowe wydane będzie 5 czerwca a stare było ważne do marca to uchylam od 5 czerwca? Konkretnie od 5? A kwiecień i maj wypłacony prawidłowo? Nie ma nienależnie?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 15 kwie 2020, 9:38

wtedy stare orzeczenie i zasilek bedzie przyznany tylko do dnia wydania kolejnego orzeczenia (jeśli zawrzesz całą te formułke z tarczy określając do kiedy przedłuzasz prawo do świadczenia, to według mnie, nic nie musisz po wydaniu nowego orzeczenia uchylać (tylko zakończyć realizacje w systemie (jesli sie mylę, to "postawcie mnie na ziemie" :)), a jeśli nadal bedziemy mieć stan epidemii to o postępowaniu o nienależnych nie ma mowy, bo wątpliwe ,aby to było zgodne z żądaniem strony :D - taki bonus w związku z koronawirusem
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 15 kwie 2020, 9:47

a co zrobilibyście w przypadku gdzie Pani miała ważne orzeczenie z Powiatowego zespołu do końca stycznia, dostała kolejne w lutym lecz odwołała się od niego. w związku z tym nie złożyła nam o SP bo syn nie dostał znacznego stopnia.Już sama nie wiem czy coś z tym robić?????
500sw
Starszy referent

Strona 1 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x