zasiłek pielęgnacyjny czy liczyć nienależnie pobrane - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 02 mar 2015, 9:33

Witam!
Powiedzcie mi: Pani miała orzeczenie do stycznia 2015 r. i za styczeń u mnie pobrała. W lutym KRUS przysłał zawiadomienie: że ma w RUS przyznany dodatek pielęgnacyjny od grudnia 2014 r. z podkreśleniem że zgodnie z art.16 ust 6 osobie uprawnionej do dodatku pielęgnacyjnego nie przysługuje zasiłek pielęgnacyjny. Pani decyzję dostała również w lutym, do dzisiaj jeszcze nic nie wzięła. Czy ma nienależnie pobrane u mnie od: grudnia, czy stycznia? Czy może nic z tym nie robić - bo decyzję dostała w lutym, jak już u mnie nie pobierała? Pomóżcie!
anilah29

Napisano: 02 mar 2015, 11:04

My w takich przypadkach nie żądamy zwrotu. Decyzja z KRUS-u w lutym a Wy skończyliście płacić w styczniu, także odpisałabym na pismo, że nie możemy żądać zwrotu nienależnie pobranego zasiłku pielęgnacyjnego wynikającego z ustawy o świadczeniach, możłiwość taka wynika z ustawy o pomocy społecznej. Póki co nie ma zmiany naszej ustawy w tym zakresie i na razie takie osoby mają "bonusa" i zwracać nie muszą.
masssi

Napisano: 02 mar 2015, 12:42

Ja w takich przypadkach robię nienależne, w końcu zp nie należy się osobie uprawnionej do dod piel. reszta pobudek mnie nie obchodzi czy Strona świadomie mnie wprowadzała w błąd czy nieświadomie bo nie wiedziała czy będzie miała dod. w ustawie jest osobie uprawnionej a nie koniecznie faktycznie pobierające, czyli już sama inf o przyznaniu powinno wystarczyć do stwierdzenia np
ensiferum

Napisano: 03 mar 2015, 12:38

ja mam podobny przypadek, kobieta pobierała u nas zasiłek( znaczny bezterminowo) w listopadzie 14 złożyła w krus wniosek o dodatek , w grudniu 14 odpisali jej że musi odbyć się komisja, w lutym poinformowała że dostał dodatek z krus z wyrównaniem od listopada, uchyliłam na bieżąco od lutego 15 i tez sie zastanawiam co z nienaleznymi ?
zabka

Napisano: 03 mar 2015, 13:04

Jeżeli KRUS ma wypłacić dodatek pielęgnacyjny a płacimy my i jest dublowanie, to robię uchylenie decyzji a KRUS przesyła nam pieniądze które powinna dostać ta osoba w ramach wyrównania, nie robię zwrotu itp....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się:

Napisano: 03 mar 2015, 15:30

mam identyczny przypadek decyzja ZUS wydana w lutym dodatek przyznany od grudnia 2014r
ja uchyliłam od lutego
czekam na uprawomocnienie decyzji i zamierzam żądać zwrotu za XIi -I (mam wyjasnienie z MPIPS pisałam w tej sprawie i wczoraj otrzymałam odpwiedź, że należy uznać ZP za XII I jako NN
magda s.

Napisano: 03 mar 2015, 16:16

magda s. - właśnie zaczęłam robić tak samo, jak bym zaproponowała tak jak "Zjem Ci chleb" to księgowa by mnie zjadła :) - nie wiedziała by jak to zaksięgować :) , a co by było ze sprawozdaniami??? ciągnąc dalej - nasz KRUS pewnie by się nie zgodził na takie coś - na to chyba nie ma paragrafu :lol:

Zastanawiam się czy zgodne z prawem jest liczenie odsetek, :idea: bo decyzję przecież osoba dostaje po czasie - w moim przypadku (brała do stycznia zgodnie z orzeczeniem a decyzja w lutym)....jak myślicie?
anilah29

Napisano: 03 mar 2015, 16:46

ja żądam NP z odsetkami.. niektórzy się buntują ale oddają....
gdzieś coś słyszałam, że mają wejść zmiany i ZUS będzie nam oddawał te zdublowane świadczenia, ale czy tak będzie to sie kiedyś okaże...
gosiula.

Napisano: 04 mar 2015, 11:12

Już weszło, w ustawie o ZDO. Tak czy inaczej, jeśli już tak robicie to przynajmniej informujcie ludzi, żeby się odwoływali.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2015, 11:19

a dlaczego maja sie odwoływać ?
dostają wyrównanie dodatku to zwracają zasiłek
anial2

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU