Elmer i inni pomóżcie proszę :) - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 29 sty 2014, 15:10

Czy można sobie w trakcie okresu zmienić skład rodziny ?

Sprawa wygląda następująco Pani ma czworo dzieci. W wniosku na okres 2013/2014 wpisała siebie męża i troje dzieci, w czasie trwania okresu zasiłkowego matka i córka podjęły zatrudnienie i teraz okazało się, że dochód przekracza i od stycznia 2014 świadczenia nie przysługują.

W dniu dzisiejszym matka zgłasza mi, że do składu rodziny chce wpisać swojego 21-letniego syna, który w grudniu 2013 utracił zatrudnienie i od stycznia pozostaje na jej utrzymaniu. Przy składaniu wniosku na 2013/2014 nie wykazywała syna bo już wtedy byłoby przekroczenie dochodu i odmowa prawa do świadczeń na 2013/2014

Czy może w trakcie trwania okresu zasiłkowego dopisać tego syna do składu rodziny i dalej brać świadczenia?
~Iza

Napisano: 29 sty 2014, 15:11

można
~Elmer

Napisano: 29 sty 2014, 15:16

to jest trochę dziwne skoro wcześniej go nie wpisywała teraz też nie powinna ale ustawa tego nie reguluje więc niech go wpisze
~Iza

Napisano: 29 sty 2014, 16:20

no wlasnie reguluje:) do skaldu rodziny zalicza sie dzieci do 25 roku zycia POZOSTAJACE NA UTRZYMANIU - czyli utrzymujace sie z polaczonych dochodow ...jak pozostaje na utrzymaniu to jest w skladzie rodziny, jak utrzymuje sie sam - to nie musi byc,
bo moze nie laczyc swoich dochodow z pozostalymi czlonkami rodziny
~bb

Napisano: 29 sty 2014, 17:56

tak, wiem jest tez art. 25 ale dla mnie jest to czyste kombinowanie
~Iza

Napisano: 29 sty 2014, 18:49

Skoro bierze zasiłek rodzinny i nie zmienia to jej sytuacji to po co go dopisywać?
~Iwona

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x