zasiłek pielęgnacyjny zwrot - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 25 lis 2015, 17:17

Witam. Mam pierwszy przypadek gdzie muszę zastosować art. 16 ust. 7 ustawy o św. rodzinnych. Pan pobierał zasiłek pielęgnacyjny na siebie- stopień znaczny. teraz przyniósł mi decyzję z ZUSu o przyznaniu renty z tytułu niezdolności do pracy i samodzielnej egzystencji + przyznaniu dodatku pielęgnacyjnego. decyzja jest z listopada ale pan ma wyrównanie tej decyzji od września. uchyliłam decyzję przyznającą ZP. Art. 16 ust. 7 i 8: "Osobie, której przyznano dodatek pielęgnacyjny za okres, za który wypłacono zasiłek pielęgnacyjny, Zakład Ubezpieczeń Społecznych lub inny organ emerytalny lub rentowy, który przyznał dodatek pielęgnacyjny, wypłaca emeryturę lub rentę pomniejszoną o kwotę odpowiadającą wysokości wypłaconego za ten okres zasiłku pielęgnacyjnego i przekazuje tę kwotę na rachunek bankowy organu właściwego.
8. Przekazanie kwoty odpowiadającej wysokości zasiłku pielęgnacyjnego, o którym mowa w ust. 7, uznaje się za zwrot świadczeń nienależnie pobranych.". JAK MA TERAZ WYGLĄDAĆ CAŁA PROCEDURA ODZYSKANIA TYCH PIENIĘDZY?Czekam na uprawomocnienie się decyzji uchylającej a później występuję do ZUS-u o potrącenie z renty należności z tytułu nienależnie pobranego ZP za okres wrzesień- październik? Jak zrobić decyzję o nienależnie pobranym świadczeniu w systemie? Bo przecież muszę jakoś to wykazać ze za 2 mc jest nienależnie pobrane?? Na kogo ja wystawić ??
POMOCY!!!!!!!
gops23

Napisano: 25 lis 2015, 19:05

Poczytaj dobrze ustawę ten przepis wchodź w życie po 6 miesiącach od dnia ogłoszenia
On77

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x