PILNE-KRUS/ZUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 26 lis 2015, 9:00

Witam

Bardzo proszę o wypowiedzi jak postępujecie z rolnikami i o ocenę, czy dobrze postępuję.

Mam kilka osób będących rolnikami, za których nie odprowadzamy składek. Pobierają oni u nas np. ZDO od lipca 2013. Wysłałam ich z naszymi decyzjami do KRUS, aby dokonali tam właściwego wyboru- czy zostają w KRUS czy chcą, aby MOPS płacił za nich składki. Teraz czekam na decyzję z KRUS w ww. sprawie. Na bieżąco będę mieć jeszcze kilka nowych spraw (czekam na decyzję z MOPS przyznającą świadczenie). Czy dobrze postępuję? Nabrałam wątpliwości, ponieważ ustawa mówi o osobach, które począwszy od 01.10.2015 nabyły prawo do świadczeń opiekuńczych... A co ze "starymi" wnioskami i decyzjami? Tak samo postępujemy jak z nowymi>
Uprzejmie proszę o wypowiedzi oraz wasze sugestie
Iwona 2015

Napisano: 26 lis 2015, 9:40

Tu jest lekki problem.
Iwona 2015 pisze:czy zostają w KRUS czy chcą, aby MOPS płacił za nich składki.
To to samo, czy zostają w KRUS czy chcą KRUS. Ta zmiana miała być przy ZUSie, czy zostają w ZUS czy przechodzą do KRUS. Niestety jest lekki zamęt, bo osoby mimo rezygnacji z pracy w gospodarstwie i tak były w KRUS, czego miało nie być. Dlatego zmienia się tylko kwestia płatnika.

Ustawa przewiduje nowe przypadki i przejścia z ZUS do KRUS, o "KRUS do KRUS" nie ma mowy. Stąd postępuje wg schematu:
- nowe osoby składają oświadczenie o chęci opłacania składek na rzecz KRUS i wysyłam ich do KRUS, by złożyły wniosek; sam wysyłam do KRUS zapytanie jaki osoba ma status, by odpisali czy, gdzie, kiedy płacić,
- stare osoby, które jednak miały składki w KRUS, wysyłam do KRUS i czekam na ich krok, z racji tego że wszystko od nich zależy. Obstawiam, że wyślą decyzje z poleceniem zapłaty, choć w praktyce ciągle czekam...,
- stare osoby, które mają składki w ZUS, składają wniosek u mnie, dokonuję wyrejestrowania i informuję o tym fakcie KRUS, wysyłając jednocześnie kopię wniosku interesanta, i jak wyżej, czekam na krok KRUS.

Wszystko prosto, przejrzyście, gdyby nie mój KRUS, który kompletnie nie ogarnia i jest wesoło ;) Ale ogólnie taki tryb postępowania przyjąłem i wydaje się logiczny.

Zwracam też uwagę na składkę zdrowotną, która pozostaje po staremu i tu trzeba uważać, żeby ktoś czasem nie wypisał się z wszystkiego i myślał, że MOPS się tym zajmie przez KRUS.
abc

Napisano: 26 lis 2015, 9:51

".....bo osoby mimo rezygnacji z pracy w gospodarstwie i tak były w KRUS, czego miało nie być........"
Gdzie to było napisane, że miały nie być w KRUS???
Zamiast filozofować, nie lepiej przeczytać ustawę z sierpnia 2015r. i troszeczkę pomyśleć?
Gość

Napisano: 26 lis 2015, 11:22

A uważasz, że pomimo rezygnacji z pracy w gospodarstwie rolnym, nadal mogły i mogą być w KRUS?
luky

Napisano: 26 lis 2015, 12:01

A gdzie było napisane, że nie. Nigdzie. To była sprawa rolnik-KRUS. OPS co miał do tego? Przecież dostał oświadczenie.
Natomiast dzisiaj to rolnik wybiera gdzie mają być odprowadzane składki.
Gość

Napisano: 26 lis 2015, 13:04

Moderatorzy, możecie kasować tego trolla? Typ nic nie wnosi i tylko sieje zamęt.

Mnóstwo osób było wyrzucanych z KRUS wstecz w związki z wyśledzeniem przez KRUS, że osoby te złożyły oświadczenia o zaprzestaniu pracy w gospodarstwie. Widoczny KRUS nie czytał twoich postów i nie zauważył, że im nie wolno. Jakbyś starał się być pomocny, a nie chamski, to może byś wiedział o co chodzi. Na jakiej podstawie robił to KRUS? Nie mam pojęcia, to nie moja działka; zmiana ustawy to łata, nie jest do ozdoby, stąd to co napisałem.
Zresztą po co marnuje na ciebie czas, i tak jesteś najmądrzejszy... Postaraj się jednak wnosić coś do tematu.
abc

Napisano: 26 lis 2015, 13:22

:? A gdzie było napisane, że nie wolno. Rolnik był zobowiązany do złożenia oświadczenia tylko w OPS. Jak potem leciał z tym papierkiem do KRUS, to już inna sprawa. KRUS musiał go wyrejestrować, a OPS zarejestrować w ZUS. Jedne KRUS-y wyrejestrowywały, drugie nie. Co z tym wspólnego ma OPS??? Niezbitym dowodem na uporządkowanie tematu jest ustawa z sierpnia br.
abc "...........Typ nic nie wnosi i tylko sieje zamęt. ...........Zresztą po co marnuje na ciebie czas, i tak jesteś najmądrzejszy... Postaraj się jednak wnosić coś do tematu."
P.S. "abc" nie odpowiadam na dalsze zaczepki :D
Gość

Napisano: 26 lis 2015, 13:52

Zakład?

A kto pisze, że wolno czy nie wolno? Napisałem, że miała być czysta sytuacja, jest oświadczenia, nie ma KRUS, jest ZUS, wszyscy szczęśliwi.* Tak się jednak nie stało i ta ustawa to prostuje, z czym się zgadzamy. Choć wg ciebie nie wiem co prostuje, skoro twierdzisz, że nie było problemu. Choć znowu teraz piszesz, że był problem (niejednolite decyzje), więc ja już sam nie wiem, w czym ty mi właściwie zaprzeczasz...
Nie będę rozpisywał, to wszystko nie na temat...

EOT

*Były bodajże też 2 zmiany, jedna w 2013 (uchylająca też zapisy w ustawie o śr), druga w lipcu czy sierpniu 2014 KRUSowa. Ale to tak przez mgłę...
abc

Napisano: 26 lis 2015, 14:44

No dobra, ale jeśli niektóre osoby pobierające zdo: złożyły w maju 2014 ośw. o rezygnacji z pracy w gosp. rolnym od 1.07.2013, nie wyrejestrowały się z KRUS, nie zgłosiły do KRUS sytuacji i nadal nic z tym nie zrobią, to czy GOPS ma teraz obowiązek robić coś w tym kierunku?
luky

Napisano: 26 lis 2015, 15:51

ja nie robię nic bo to sprawa krusu zresztą na szkoleniu P. Wardach też tak mówił
kasssssss

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x