zasiłek pielęgnacyjny zwrot - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 12 lis 2020, 18:35

NSA mówi tu, że - oprócz przypadku art. 16.7. - procedury dochodzenia nadpłaconej kwoty ZP nie stosuje się do innych przypadków nienależnie pobranego ZP. Wyraźnie też wskazuje, że organ właściwy nie ma żadnych podstaw do prowadzenia postepowania w zakresie NP.
Wiesz, wydaje mi się, że wada Twojego rozwiązania polega na tym, że kształtujesz sytuację strony w sposób dowolny i obawiam się, że w niejednym SKO Twoja decyzja nie uchowałaby się. Oczywiście można powoływać się na wyroki, które ptrzytoczyłeś, jednak skłaniam się do rozwiązania zaprezentowanego przez NSA.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 13 lis 2020, 8:25

Ja przedstawiłem swój punkt widzenia wraz z argumentami ty swój. Tak samo jest z przedłużeniami z COVID jedni muszą mieć nowe orzeczenie prawomocne inni wystarczy, że jest nowe orzeczenie i nieważne czy strona się od niego odwołuje. Nie ma wśród nas jednolitości w działaniach.
Szczerze nie widziałam tego wyroku NSA, który przytoczyłeś (nawet nie wiem jakim cudem mi umknął)ale na pewno będę go miał na uwadze. W przypadku zbiegu prawa ZP z dodatkiem z ZUS, chcesz podchodzić do wszystkich w sposób jednakowy. Ja zaś staram się patrzeć na każdą sprawę indywidualnie. Przed SKO jeszcze nie przegrałem :) ale też nie powiem takich spraw jest mało aby ktoś nie zgłosił. U mnie też co roku weryfikujemy ludzi w ZUS/KRUS aby do takich sytuacji nie dochodziło. Prawda jest taka, że już dawno Ministerstwo powinno dać nam narzędzia abyśmy sami mogli to sprawdzać nie pisząc do ZUS/KRUS. Widziałem nawet projekt ustawy z takim rozwiązaniem ale oczywiście leży i nikt z tym nic nie robi.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 2 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem