zasiłek pogrzebowy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]

Napisano: 12 cze 2015, 8:50

W maju zmarł mąż (bezrobotny, nigdzie nieubezpieczony) osoby, któa pobiera świadczenie pielęgnacyjne na dziecko. Składki społeczno-rentowe opłacaliśmy do 31.07.2014 bo kobieta osiągnęła 25 letni okres składkowy i nieskładkowy. Zwróciła się do ZUS o wypłatę zasiłku pogrzebowego, wzięła od nas zaświadczenie o ubezpieczeniu za okres od 01.05.2004 do 31.07.2014 i pokserowałam jej też do wiadomości ZUS wszystkie dokumenty potwierdzające jej wcześniejsze zatrudnienie, które mam, a nawet ich własne zaświadczenie (zusowskie) o jej okresach skł. Dostała odmowę przyznania zasiłku pogrzebowego, bo ZUS stwierdził, że składki nie były opłacane w dniu śmierci jej męża. Uważacie, że mieli rację? Co mają zrobić takie osoby, przecież jest na pewno więcej takich przypadków?
Rozmawiałam telefonicznie z kierowniczką ZUS, która powiedziała, że uzwględniła tylko aktualne zaświadczenie GOPS o ubezpieczeniu za okres od 2004 do 2014 a tamtych staroci wogóle nie brała pod uwagę. To kto ma Zus-owi teraz udowodnić, że kobieta ma wymagane 25 lat i my nie mamy obowiązku opłacania dlaszych składek, chociaż dalej pobiera świadczenie pielęgnacyjne i w związku z tym nie podejmuje zatrudnienia? Przecież to ZUS ma pełną wiedzę o okresach ubezpieczenia tej osoby, więc co za problem sprawdzić?
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sorry za te wykrzykniki ale co to za jakiś wymóg 1500 znaków?
monia1

Strona 1 z 1    [ Posty: 1 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x