Zasiłek rodzinny a alimenty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 27 mar 2014, 23:01

Mam problem. Mianowicie co wlicza się w kwotę dochodu rodziny. Matka samotnie wychowująca dziecko ( na które dostaje alimenty ). I właśnie czy te alimenty się wliczają ?
~Sylwek

Napisano: 27 mar 2014, 23:14

tak.
~Iks

Napisano: 27 mar 2014, 23:25

Dziękuje bardzo. Tak też wyczytałem w ustawie, ale wolałem się upewnić czy nie było jakiś zmian. Tylko jeszcze jedno czego nie mogłem się doczytać. Czy jeśli ta matka dostaje alimenty na siebie od swojego ojca ( zasądzone, matka uczy się ), to też się wliczają ?
~Sylwek

Napisano: 27 mar 2014, 23:56

Tak.
~Iks

Napisano: 28 mar 2014, 0:00

nie
~madzia

Napisano: 28 mar 2014, 0:18

Do ukończenia 25 roku życia są to dochody nieopodatkowane, więc się nie wlicza bo nie ma ich w naszym oświadczeniu. Później będzie je rozliczać z urzędem skarbowym, więc będą wliczane w dochód
~~iza

Napisano: 28 mar 2014, 10:44

Co ty gadasz, przecież dochody nieopodatkowane się również wlicza - wpisuje się je na \'oświadczeniu o dochodzie nieopodatkowanym\', przy tym alimenty są zawsze nieopodatkowane nie tylko do ukończenia 25 roku życia - nigdy się ich nie rozlicza w US.

Podstawa prawna - art. 3 pkt. 1 lit. c tiret 14 uśr.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2014, 10:46

iza , nie mieszaj jak nie jestes pewna -prosze
~nowaja

Napisano: 28 mar 2014, 15:21

Teraz to już się zupełnie pogubiłem... Według Urzędu Skarbowego żadnych alimentów nie wlicza się w oświadczenie podatkowe. Poza tym co ma oświadczenie podatkowe do zasiłku rodzinnego ? Czytałem ustawę o świadczeniach rodzinnych i faktycznie alimenty na dziecko wliczają się w dochód ale o alimentach na rodzica nic nie ma...
~Sylwek

Napisano: 28 mar 2014, 15:35

Pojechaliście po izie jak po burej suce, a ona w zasadzie ma rację.
Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 127 ustawy o PIT wolne od podatku dochodowego są alimenty:
a) na rzecz dzieci, które nie ukończyły 25 roku życia, oraz dzieci bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek (dodatek) pielęgnacyjny lub rentę socjalną,
Jeśli zatem strona ma ukończone 25 lat, to tematu w ogóle nie ma.
A co jeśli ma mniej?
Dochodem zgodnie z art. 3 pkt. 1 lit. C) tiret 14 są alimenty na rzecz dzieci.Dzieckiem zgodnie z art. 3 pkt. 4 jest dziecko własne, małżonka, przysposobione oraz dziecko, w sprawie którego toczy się postępowanie o przysposobienie, lub dziecko znajdujące się pod opieką prawną.
Więc alimenty na rzecz wnioskodawcy nie będą wykazane w naszym załączniku.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x