Matka ma 22 lata. Rozumiem że w takim razie Jej alimenty się nie wliczają ale Jej dziecka tak. Dobrze wnioskuję ? Tylko że w takim przypadku zgodnie z literą prawa którą przedstawia kronos79 od 4 lat powinna składać oświadczenie podatkowe ze względu na alimenty na swoje dziecko, a w US została poinformowana że nie musi ponieważ alimenty nie wliczają się w dochód ( dodam że nie pracowała, dopiero kilka miesięcy temu kiedy zaczęła prace, zaczęły się problemy z przepisami. )
@maja
nie rozumiem pytania, doprecyzuj.
Jeśli jest stanu wolnego i wychowuje \"sama\" czyli bez drugiego rodzica, to alimenty sa wręcz warunkiem uzyskania ZR. Ale o tym pewnie wiesz, więc pytanie nie miałoby sensu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
\"Tylko że w takim przypadku zgodnie z literą prawa którą przedstawia kronos79 od 4 lat powinna składać oświadczenie podatkowe ze względu na alimenty na swoje dziecko\" - a z czego ci to wyszlo?:-)
z alimentow, ktore dodstaje na dziecko w US sie nie rozlicza...jesli dostawala je w 2012 to do rodzinnego bedzie to dochod, jesli dopiero po tym roku to ich tez nie bedziesz liczyc
Sylwek, nic takiego nie wynik a z mojej wypowiedzi, czytaj ze zrozumieniem, proszę.
Definicja dziecka obowiązuje w naszej ustawie.
Skoro ona ma zasadzone alimenty od swojego ojca, to jako alimenty na dziecko do 25 rż są wolne od podatku. Alimenty na jej dziecko z tego samego powodu sa wolne od podatku.
Rozliczać się z alimentrów musza osoby inne niż wymienione w lit. a), otrzymane na podstawie wyroku sądu lub ugody sądowej od wysokości przekraczającej miesięcznie 700 zł.
Podejrzewam że w pytaniu chodziło o alimenty które matka otrzymuje na siebie. Chyba może tak być skoro ma je zasądzone od swojego ojca. Do czasu jak się uczy będzie je otrzymywać. Problem w tym czy jedne i drugie alimenty wliczają się w dochód...
@Sylwek
wiem, też się nad tym chwilę głowiłem, bo przecież wnioskodawczyni jest dzieckiem osoby, od której ma alimenty. Ja jednak jestem za wykładnią w oparciu o definicję dziecka z naszej ustawy i wówczas alimenty na wnioskodawcę, nawet od rodzica nie stanowią dochodu w rozumieniu naszej ustawy.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
Przepraszam że nie rozumiem tych formułek ale od zawsze język prawa był dla mnie zagadką, stąd moje pytania Reasumując co do zasiłku rodzinnego na dziecko. Alimenty przyznane na to dziecko wliczają się w dochód ( dostaje je od 3 lat ) ale alimenty które otrzymuje rodzic ( ma 22 lata i uczy się ) nie wliczają się ?