Zasiłek rodzinny a alimenty - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]

Napisano: 28 mar 2014, 15:57

A tak może być że matka wychowuje sama dziecko i ma zasądzone alimenty?????????????
~Maja

Napisano: 28 mar 2014, 15:59

Matka ma 22 lata. Rozumiem że w takim razie Jej alimenty się nie wliczają ale Jej dziecka tak. Dobrze wnioskuję ? Tylko że w takim przypadku zgodnie z literą prawa którą przedstawia kronos79 od 4 lat powinna składać oświadczenie podatkowe ze względu na alimenty na swoje dziecko, a w US została poinformowana że nie musi ponieważ alimenty nie wliczają się w dochód ( dodam że nie pracowała, dopiero kilka miesięcy temu kiedy zaczęła prace, zaczęły się problemy z przepisami. )
~Sylwek

Napisano: 28 mar 2014, 16:00

@maja
nie rozumiem pytania, doprecyzuj.
Jeśli jest stanu wolnego i wychowuje \"sama\" czyli bez drugiego rodzica, to alimenty sa wręcz warunkiem uzyskania ZR. Ale o tym pewnie wiesz, więc pytanie nie miałoby sensu.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2014, 16:04

\"Tylko że w takim przypadku zgodnie z literą prawa którą przedstawia kronos79 od 4 lat powinna składać oświadczenie podatkowe ze względu na alimenty na swoje dziecko\" - a z czego ci to wyszlo?:-)
z alimentow, ktore dodstaje na dziecko w US sie nie rozlicza...jesli dostawala je w 2012 to do rodzinnego bedzie to dochod, jesli dopiero po tym roku to ich tez nie bedziesz liczyc
~kb

Napisano: 28 mar 2014, 16:06

Sylwek, nic takiego nie wynik a z mojej wypowiedzi, czytaj ze zrozumieniem, proszę.
Definicja dziecka obowiązuje w naszej ustawie.
Skoro ona ma zasadzone alimenty od swojego ojca, to jako alimenty na dziecko do 25 rż są wolne od podatku. Alimenty na jej dziecko z tego samego powodu sa wolne od podatku.
Rozliczać się z alimentrów musza osoby inne niż wymienione w lit. a), otrzymane na podstawie wyroku sądu lub ugody sądowej od wysokości przekraczającej miesięcznie 700 zł.

Czytaj więcej na Infor.pl: https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/ulgi ... z2xGJLlw4s

"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2014, 16:06

Podejrzewam że w pytaniu chodziło o alimenty które matka otrzymuje na siebie. Chyba może tak być skoro ma je zasądzone od swojego ojca. Do czasu jak się uczy będzie je otrzymywać. Problem w tym czy jedne i drugie alimenty wliczają się w dochód...
~Sylwek

Napisano: 28 mar 2014, 16:08

nie ma problemu:) jednych nie wlicza sie na pewno, a drugie zalezy od kiedy sa pobierane
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2014, 16:14

@Sylwek
wiem, też się nad tym chwilę głowiłem, bo przecież wnioskodawczyni jest dzieckiem osoby, od której ma alimenty. Ja jednak jestem za wykładnią w oparciu o definicję dziecka z naszej ustawy i wówczas alimenty na wnioskodawcę, nawet od rodzica nie stanowią dochodu w rozumieniu naszej ustawy.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 28 mar 2014, 16:16

Przepraszam że nie rozumiem tych formułek ale od zawsze język prawa był dla mnie zagadką, stąd moje pytania :) Reasumując co do zasiłku rodzinnego na dziecko. Alimenty przyznane na to dziecko wliczają się w dochód ( dostaje je od 3 lat ) ale alimenty które otrzymuje rodzic ( ma 22 lata i uczy się ) nie wliczają się ?
~Sylwek

Napisano: 28 mar 2014, 16:17

jak kronos .. alimentów mamusi nigdy nie liczę ani od męża ani od jej tatusia
~ewalu

Strona 2 z 3    [ Posty: 25 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x