zasiłek rodzinny- konkubinat - Świadczenia rodzinne

Strona 5 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 28 sie 2015, 16:22

Nie wierzę, że Mazurkiewicz tak powiedział. Jak dla mnie to Twoja nadinterpretacja. Mógł być omawiany jakiś konkretny zagmatwany przypadek (co prawda nie jestem sobie w stanie wyobrazić jaki, ale...), co jak co, ale definicję rodziny BM jednak zna. Sam nie przepadam za jego szkoleniami, ale w coś takiego po prostu nie wierzę.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2015, 17:51

Iks mając taki przypadek jakbyś zrobił/zrobiła ?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Od: 06 mar 2015, 14:06
Zajmuję się:

Napisano: 28 sie 2015, 18:45

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/243E414A60
Osobą samotnie wychowującą dziecko, w rozumieniu art.3 pkt 17a ustawy o świadczeniach rodzinnych, jest rodzic, który wychowuje swoje dziecko bez drugiego rodzica tego dziecka, na które ma być przyznane świadczenie. Znaczenie więc ma fakt, czy dziecko, na które rodzic ubiega się o przyznanie dodatku, jest wychowywane tylko przez jednego z rodziców, przy zaistnieniu przesłanek określonych w punktach 1-3 art. 11a ust. 1 ustawy o świadczeniach rodzinnych, a nie to, czy rodzic ten wychowuje jeszcze inne dzieci wraz z drugim rodzicem tych dzieci.
Kati@

Napisano: 29 sie 2015, 16:33

Więc jak byście przyznali w takim przypadku ?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2015, 7:32

?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2015, 8:45

nie rozumiem podejścia sądu...... że nie wychowuje z konkubinem dzieci z poprzedniego związku....
kupi tatuś jabłka dla swoich dzieci a tamtym, powie nie jedz bo nie jesteś mój????
dzieci weszły na dach..... swoim pomoże zejść a tamte -zostawi bo nie jego????
z pożaru uratuje swoje.... a tamte zostawi bo nie jego????
ABSURD

Nie chce mi się teraz szukać ------- ale są również wyroki z odmienną interpretacją
~o~

Napisano: 31 sie 2015, 11:45

A u nas był też taki przypadek i SKO nam nakazało zrobić tak jak pisze Ms - przyjąć dwa wnioski z różnymi składami rodziny w jednym matka i dziecko, którego ojciec nie żyje - przyznać zasiłek i samotne, a w drugim składzie matka, dwója dzieci i aktualny konkubent z którym miesza i wychowuje swoje drugie dziecko.
Tyle, że u nas to zalecenie SKO, bo my daliśmy odmówkę samotnego i się babka odwołała. Jak wróciło odwołanie to też przecieraliśmy oczy ze zdumienia ...
atm77

Napisano: 31 sie 2015, 12:30

Iks pisze:Nie wierzę, że Mazurkiewicz tak powiedział. Jak dla mnie to Twoja nadinterpretacja. Mógł być omawiany jakiś konkretny zagmatwany przypadek (co prawda nie jestem sobie w stanie wyobrazić jaki, ale...), co jak co, ale definicję rodziny BM jednak zna. Sam nie przepadam za jego szkoleniami, ale w coś takiego po prostu nie wierzę.
Tez tak myślę
*Ilona

Napisano: 31 sie 2015, 12:48

Iks to co przyznać ? Wziąść dochody konkubenta i przyznać rodzinne i wielodzietnosc czy nie brać i przyznać tylko na dwoje i samotne ?
GOPSŚwiadczenia37
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 31 sie 2015, 13:02

Mazurkiewicz słynie z tego, że kreuje wizerunek dbającego o interesy pracowników wydających decyzje. Oczywiście, zwykle "straszy" ogromem i stopniem skomplikowania pracy, ale potem pokazuje cudowne remedia, przy jednoczesnym zapewnieniu "dupochronu". Dlatego też wydaje mi się mało prawdopodobne by sugerował organowi wydającemu decyzję w pierwszej instancji całkowite pomijanie literalnego brzmienia ustawy i definicji osoby samotnie wychowującej dziecko.
Oczywiście, pan Bartłomiej z pewnością zna orzecznictwo WSA w tej kwestii, ale nie słyszałem nigdy by sugerował opsom wychodzenie przed szereg i stosowanie wprost orzecznictwo wbrew literalnemu brzmieniu ustawy. Ba, w przypadku SP na małżonka przez cały okres obowiązywania ustawy sugeruje by słać odwołania do SKO i samemu nie przyznawać, pomimo wyjątkowo jednolitego orzecznictwa w tej sprawie.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 5 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x