Witam, potrzebuję pomocy. Facet prowadzi trzyosobowe gospodarstwo domowe. Z powodu niepełnosprawności pobiera zasiłek stały. W listopadzie 2015 r. jego żona podjęła pracę, przedstawiając zaświadczenie o zatrudnieniu dopiero pod koniec stycznia. Po przeliczeniu dochodu okazało się, że przekraczają kryterium o 16 zł.
Ja jestem zdania, że należy wstrzymać wypłatę i żądać zwrotu nienależnie pobranego świadczenia. Jednak prawnik uważa, że trzeba wypłacać nadal ponieważ nie przekroczyli 10 % kryterium. Co o tym myślicie? Argument prawnika jakoś do mnie nie przemawia.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
zasiłek stały
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: zasiłek stały
zasiłek stały przysługuje jeżeli dochód strony i dochód na osobę w rodzinie nie przekracza kryterium dochodowego na osobę w rodzinie, jest to przesłanka obligatoryjna do otrzymania tej formy pomocy, jeśli dochód przekracza kryterium zasiłek stały nie przysługuje
10 % kryterium dotyczy zmiany wysokości świadczenia a nie to czy w ogóle ono przysługuje. Uważam, że zasiłek powinien być wstrzymany.
106 3a. Zmiana dochodu osoby samotnie gospodarującej lub rodziny w okresie pobierania świadczenia pieniężnego nie
wpływa na wysokość świadczenia pieniężnego, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego
osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Prawnik mam rację
wpływa na wysokość świadczenia pieniężnego, jeżeli kwota zmiany nie przekroczyła 10% odpowiednio kryterium dochodowego
osoby samotnie gospodarującej lub kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Prawnik mam rację
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
moim zdaniem prawnik nie ma racji, ponieważ przekraczając kryterium dochodowe, klient stracił prawo do zasiłku stałego, jeśli po zmianie dochodów nadal mieścił by się w kryterium a zmiana dochodu nie przekroczyłaby 10% kryterium wtedy nie robimy zmiany. Jak możesz wypłacać komuś zasiłek stały jeśli nie mieści się w kryterium? nie spełnia podstawowej przesłanki do przyznania tego świadczenia.
Dorotaops, dokładnie tak jak Ty rozumiem ten artykuł i przekroczenie kryterium, natomiast prawnik rozumie go tak jak Wredna1 i dlatego mam wątpliwości co do słuszności wstrzymania wypłaty.
Oprócz zasiłek stały - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
jednorazowy dodatek pieniężny z ZUS
specjalistyczne usł. opiekuńcze- odpłatność
NK
§ REGULAMIN Forum Portalu OPS.PL
Informacja o dziecku
za zgodność z oryginałem
zasiłek stały za jeden dzień
Program osłonowy
właściwość miejscowa
Odwołanie z PZDOON do WZDOON
N.K.