dochód do zasiłku stałego
dochód do zasiłku stałego
Mam pytanie: Ustalam dochód do zas. stałego dla osoby w rodzinie. Komu przypisać zasiłek rodzinny i Fundusz alimentacyjny? Jak wliczam te dochody do dochodów podmiotu decyzji to przekracza dochód tej osoby i zas. stały nie przysługuje. Jak zasiłek rodzinny i FA przypiszę dziecku to zas. stały przysługuje. Tylko nie wiem czy wersja druga jest zgodna z przepisami.
Re: dochód do zasiłku stałego
według mnie te dwa dochody przeliczasz przez wszystkich członków rodziny
Wiele razy byl wałkowany ten temat i nie ma jednomyślności bo są 2 opcje:
1) jest to dochód rodziny, gdyz dochód własny to pensja, renta, emerytura ( tak przyjmujemy w moim osrodku )
2) jest to dochód własny osoby na którą wystawiono decyzję
1) jest to dochód rodziny, gdyz dochód własny to pensja, renta, emerytura ( tak przyjmujemy w moim osrodku )
2) jest to dochód własny osoby na którą wystawiono decyzję
Ja miałam podobny przypadek na kontroli , Pani sprawdzała dochód osoby zainteresowanej (dochód własny) oraz dochód na osobę w rodzinie .Przykładowo osoba nie ma dochodu a cała rodzina łącznie z ta osoba też ma dochód poniżej kryterium to zasiłek stały przysługuje ale jak przekracza dochód to ja bym nie ryzykowała , lepiej dać kilka celówek na koszty leczenia, czy inne rzeczy i nie nadstawiać głowy poza ustawe. Pozdrawiam.
Oprócz dochód do zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
za zgodność z oryginałem
zasiłek stały za jeden dzień
Program osłonowy
zasiłek stały
właściwość miejscowa
Odwołanie z PZDOON do WZDOON
N.K.
KPA
zwrot nienależnie pobranego zas. okresowego
Drugi etat pracownika socjalnego
ubezpieczenie zdrowotne na 90 dni
Składka zdrowotna przy zasiłku stałym
udostepnienie danych dla telewizji
utrata dochodu
Senior-Wigor
Jak daleko moze posunac sie pracownik socjalny?