Zasiłek stały a darowizna - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 08 lip 2015, 17:24

Witam serdecznie
Piszę do Państwa w bardzo ważnej sprawie. Otóż pobieram zasiłek stały ze względu na posiadany stopień niepełnosprawności. Otrzymałem od jednej z Fundacji darowiznę pieniężną. Czy zasiłek stały zostanie mi zabrany?. Ogromnie będę wdzięczny za odpowiedź. Pilne !!!
Z poważaniem
Kamil
Kamil83
Praktykant
Od: 28 kwie 2015, 20:42
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 8:41

dochód ten zostanie doliczony - jeżeli przekracza 5- ciokrotność kryterium dochodowego czyli 542 zł ( dla osoby samotnej) lib 456 zł dla osoby w rodzinie- to dochód ten rozbija się na 12 miesięcy - od daty otrzymania, jeżeli jest to dochód mniejszy - to stracisz zasiłek stały na jeden miesiąc - ile dostałaś tej kasy?
abc

Napisano: 10 lip 2015, 17:21

Witam
Kwota darowizny, jaką otrzymałem to 4900 zł. Ale przecież do jednorazowe świadczenie, którego nie wlicza się do dochodu. To jakieś kuriozum - środki, te muszę wydatkować na potrzeby związane z leczeniem, tym bardziej, że leczę się psychiatrycznie oraz w niedługim czasie po uzyskaniu stopnia niepełnosprawności, wykryto u mnie nowotwór. Środki muszę wykorzystać zgodnie z potrzebami na leczenie. Bo to, w czym pomaga Państwo, to jakaś patologia. I czy za moją zaradność Państwo Polskie ma krzywdzić ubogich, tym bardziej chorych?. I czy od takich decyzji można się odwoływać?.
Kamil83
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2015, 18:49

Witam
Proszę o pomoc,opinie!!!! :(
Kamil83
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 12 lip 2015, 22:33

Jap podzielą tę darowiznę na 12, to odejmą Ci od zasiłku co miesiąc po 408,33 zł i wypłacą resztę. Nic nie zyskasz. Oddaj tę darowiznę finansową i poproś o zamienienie jej na darowiznę rzeczową, na przykład skierowanie na leczenie, zabiegi itp.
1221

Napisano: 13 lip 2015, 8:34

Panie Kamilu - należy to wliczyć do dochodu.

Od decyzji uchylającej, można się odwołać. SKO prawdopodobnie decyzje podtrzyma, ale próbować warto.
BadAss

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x