zasiłek stały a dochód rodziny - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]

Napisano: 22 lut 2015, 17:15

art.110 ust.7, art.106 ust.1,art.7 pkt5, art.8 ust 1 pkt 2, art.37 ust.1 pkt 2,ust.2 pkt.2, art.98,art.102 ust1,art.109 ustawy
zzzz

Napisano: 23 lut 2015, 8:56

a ja uważam, że zasiłek stały nie przysługuje, ponieważ art. 37 ust. 4 mówi o tym, że "w przypadku zbiegu uprawnień do zasiłku stałego i renty socjalnej, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego, dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania lub zasiłku dla opiekuna, zasiłek stały nie przysługuje".
limonka

Napisano: 23 lut 2015, 11:15

Czy ktoś jeszcze się wypowie, może jest jakiś komentarz lub interpelacja prawna. Wiem, że zdania są podzielone.
aniaka

Napisano: 23 lut 2015, 15:15

Limonka
Myślę że mylisz pojęcia: 1. dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. samotnego wychowywania; 2. dodatek z tytułu samotnego wychowywabnia i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na wskutek upływu ustawowego okresu jego pobierania. W istocie w 2 przypadku zasiłek stały się nie należy ale w przypadku pierwszym tak jeżeli są spełnione pozastałe warunki.
Gość

Napisano: 23 lut 2015, 15:34

Nadal mam wątpliwości, katalog dochodu dziecka z art. 6 uops nie zawiera zasiłku rodzinnego
aniaka

Napisano: 24 lut 2015, 13:08

ale sobie szukacie problemów- ja przez całą swoja pracę zawodową traktowałam dochód z tytułu św.rodzinnych jako dochód całej rodziny- przyznawałam zasiłki stałe w wychodzącej różnicy i nie było problemu
abc

Napisano: 24 lut 2015, 13:20

abc masz rację. Ja w zawodzie jestem 25 lat i od zawsze rodzinne to był dochód rodziny i przez wszystkie kontrole przechodziło bez żadnych uwag, i nie rozumiem tego dylematu. Poza tym anika jak masz wątpliwości to idź z tym do waszego radcy prawnego. pewnie jakiegoś macie.
axn

Napisano: 24 lut 2015, 13:34

miałam podobny problem, zwróciłam się z zapytaniem do MPiPS. Z odpowiedzi wynika, iż literalnie jest to dochód matki, jednakże kazali uznać ten dochód jako rodziny.
nowa123

Napisano: 24 lut 2015, 20:55

Myslicie, że pytałabym gdybyśmy mieli radcę. Nowa123 możesz przesłać mi to pismo zMpips, bardzo proszę: [email protected]
aniaka

Napisano: 05 mar 2015, 8:52

Ja też poproszę o interpretację ministerstwa jak można na [email protected]
aleksandra1

Strona 2 z 3    [ Posty: 22 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x