a ja uważam, że zasiłek stały nie przysługuje, ponieważ art. 37 ust. 4 mówi o tym, że "w przypadku zbiegu uprawnień do zasiłku stałego i renty socjalnej, świadczenia pielęgnacyjnego, specjalnego zasiłku opiekuńczego, dodatku z tytułu samotnego wychowywania dziecka i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na skutek upływu ustawowego okresu jego pobierania lub zasiłku dla opiekuna, zasiłek stały nie przysługuje".
Limonka
Myślę że mylisz pojęcia: 1. dodatek do zasiłku rodzinnego z tyt. samotnego wychowywania; 2. dodatek z tytułu samotnego wychowywabnia i utraty prawa do zasiłku dla bezrobotnych na wskutek upływu ustawowego okresu jego pobierania. W istocie w 2 przypadku zasiłek stały się nie należy ale w przypadku pierwszym tak jeżeli są spełnione pozastałe warunki.
ale sobie szukacie problemów- ja przez całą swoja pracę zawodową traktowałam dochód z tytułu św.rodzinnych jako dochód całej rodziny- przyznawałam zasiłki stałe w wychodzącej różnicy i nie było problemu
abc masz rację. Ja w zawodzie jestem 25 lat i od zawsze rodzinne to był dochód rodziny i przez wszystkie kontrole przechodziło bez żadnych uwag, i nie rozumiem tego dylematu. Poza tym anika jak masz wątpliwości to idź z tym do waszego radcy prawnego. pewnie jakiegoś macie.
miałam podobny problem, zwróciłam się z zapytaniem do MPiPS. Z odpowiedzi wynika, iż literalnie jest to dochód matki, jednakże kazali uznać ten dochód jako rodziny.