Napisano: 27 mar 2023, 13:35
Przepis art. 99 u.p.s. stanowi:
1. Osobie, której przyznano emeryturę lub rentę za okres, za który wypłacono zasiłek stały lub zasiłek okresowy, Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz inne organy rentowe, które przyznały emeryturę lub rentę, wypłacają to świadczenie pomniejszone o kwotę odpowiadającą wysokości wypłaconych za ten okres zasiłków i przekazują te kwoty na rachunek bankowy właściwego ośrodka pomocy społecznej...
2...
3. Kwota pomniejszenia, o której mowa w ust. 1, nie może być wyższa niż przyznana za ten okres kwota emerytury lub renty. - Myślę, że zabiorą mu tylko tyle, ile się emerytury należy.
Chodzi mi o to, że w decyzji przyznającej zasiłek stały mam taki zapis, że do końca miesiąca muszę wypłacić stały, i trzeba zmienić decyzję bo stały się zmniejszy odpowiednio. Za marzec mam niewypłacony stały i w marcu dostałem informację o tym, że posiada prawo do emerytury, więc wysokość stałego tak sobie myślę, żeby zmienić od marca 2023r. Ale nie wiem , czy tak można, bo mam informację z ZUS, że osoba fizycznie pieniądze dostanie dnia 3.04.2023r.