zasiłek stały a niezdolność do pracy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 14 sie 2017, 12:12

Mam zapytanie do doświadczonych pracowników dotyczące przesłanek na podstawie których przyznajemy zasiłek stały. Interesuje mnie kwestia interpretacji zapisu w orzeczeniu o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym. Konkretnie interesuje mnie kwestia zapisu dotyczącego wskazań w którym wskazane jest zatrudnienie w warunkach chronionych. Jeżeli jest wskazanie pracy w warunkach chronionych to tym samym w moim odczuciu nie ma przesłanek do wydania decyzji o przyznaniu zasiłku stałego. Zgodnie bowiem z Ustawą o pomocy społecznej w art. 37 zapisane jest że zasiłek stały przysługuje osobie niezdolnej do pracy z tytułu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy. Wskazanie w orzeczeniu o niepełnosprawności, że osoba może pracować w warunkach chronionych stoi w sprzeczności z przytoczonym przeze mnie art. 37. Jaka jest wasza interpretacja tego zagadnienia i praktyka :mrgreen:
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 16 sie 2017, 9:27

u nas radca wypowiedział się, iż ten zapis nie ma wpływu na przyznanie zasiłku stałego i nie jest to podstawa do odmowy, więc przyznajemy. Zobowiązujemy osobę do dostarczenia zaświadczenia z zakładu pracy chronionej (który mamy na naszym terenie), iż nie ma dla niej/niego pracy.
mikannn
Referent
Od: 17 mar 2017, 15:01
Zajmuję się: PS

Napisano: 16 sie 2017, 9:48

Art. 6 pkt 1) ustawy o pomocy społecznej: całkowita niezdolność do pracy – całkowitą niezdolność do pracy w rozumieniu przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych albo zaliczenie do I lub II grupy inwalidów lub legitymowanie się znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych;
JUKLA
Praktykant
Od: 30 mar 2017, 14:13
Zajmuję się: ps

Napisano: 17 sie 2017, 9:52

Celem zasiłku stałego jest dostarczanie środków utrzymania osobie, która utraciła zdolność do zapewnienia sobie takich środków poprzez własną pracę zarobkową. Tak więc podjęcie zatrudnienia jest sprzeczne z ideą tego świadczenia (wyjątkiem jest praca osób niepełnosprawnych w warunkach chronionych).
Wszystko jest możliwe. Niemożliwe wymaga po prostu więcej czasu.
Julia32
Referent
Od: 17 mar 2016, 9:51

Napisano: 23 sie 2017, 8:15

Dokładnie tak. Wiadomo przecież, że osoba za stałym nie zostanie zarejestrowana nawet w PUP jako bezrobotna, a co najwyżej jako poszukująca pracy, tak dla samej siebie jakby.
Mirabelka
Referent
Od: 19 cze 2017, 16:34

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x