Dobry wieczór mam na imie Adam chce pracować w zakładzie pracy chronionej mam zasiłek stały jestem osobą niepełnosprawną ,czytałem w internecie na paru stronach również na tej ze zasiłek stały traci się z dniem podjęcia zatrudnienia ,chyba ze osoba niepełnosprawna podejmuje prace w zakładzie pracy chronionej chciałbym się dowiedziedż czy to jest prawda ztym wyjątkiem barzdo dziękuje za odpowiedż
Zasiłku stałego nie traci się z uwagi na fakt podjęcia zatrudnienia, ale z powodu przekroczenia kryterium dochodowego (528 zł w przypadku osoby w rodzinie lub 701 zł, jeżeli samotnie gospodarujesz) i nie ma tu żadnych wyjątków. Nie jest istotne gdzie i jak pracujesz – dorywczo, czy jesteś zatrudniony w zakładzie pracy chronionej, biurze lub fabryce. Gdy zarobisz więcej niż wskazane wyżej ustawowe kryterium, to Twoje świadczenie zostanie uchylone (lub odpowiednio zmniejszone w przypadku uzyskania niższego dochodu). Uchylenie zasiłku nie następuje jednak z dniem podjęcia zatrudnienia, ale dopiero po rzeczywistym otrzymaniu tego dochodu. Oczywiście fakt zatrudnienia powinieneś niezwłocznie zgłosić w ośrodku, w którym pobierasz zasiłek, żeby nie narazić się na zwrot (z odsetkami) nienależnie pobranych świadczeń.
Dziękuje za informacje jednak myslałem ze jest inaczej na wszelki wypadek sprubuje zapytać radcy prawnego ze wzgledu że znalazłem pare takich informacij np na stronie prawo.pl uchylenie zasiłku
Tak jak pisałem wyżej – obecnie zasiłku stałego nie traci się z powodu zatrudnienia, ale dochód się bierze pod uwagę i właśnie na podstawie przekroczenia kryterium dochodowego następuje uchylenie świadczenia. Wg aktualnie obowiązujących przepisów i orzecznictwa, można pobierać zasiłek stały i pracować, pod warunkiem jednak spełnienia kryterium dochodowego. Jeżeli natomiast zarobisz więcej niż 701 zł (a tak się na pewno stanie), to utracisz zasiłek z pomocy społecznej, bez względu na to, czy podejmujesz zatrudnienie w warunkach chronionych czy na wolnym rynku pracy. Znalezione przez Ciebie artykuły są dość stare, a ten z Infora jest bardzo ogólnikowy i może wprowadzać w błąd. Chodzi o to, że po 2004 r., czyli po wejściu w życie ustawy o pomocy społecznej, pojawiło się wiele wyroków sądów administracyjnych i tez z piśmiennictwa (obecnie nieaktualnych) o tym, iż nie należy łączyć zasiłku stałego z pracą, bo pomoc taką - jako ostatnie ogniwo zabezpieczenia społecznego - przeznaczono właśnie dla tych, którzy zarobkować nie mogą. Wyjątek miała stanowić właśnie praca w warunkach chronionych – w celach terapeutycznych i społecznych. Pewnie więc o to chodziło autorowi, który kierował się ówczesnym orzecznictwem, że osoby pobierające zasiłek stały utracą go podejmując zatrudnienie na wolnym rynku pracy, a dopuszczalne są tylko roboty w warunkach chronionych? (Ale o spełnieniu kryterium dochodowego już nie wspomniał). Obecnie jednak nie ma to żadnego znaczenia, twierdzenia te zdeaktualizowały się, a przepisy są jednoznaczne.