Zasiłek stały a renta z tytulu niezdolności do pracy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 maja 2016, 19:51

Witam serdecznie. Mam prośbę o rozwianie wątpliwości. Pani w rodzinie dwuosobowej pobiera zasiłek stały w wysokości 514,00 zł miesięcznie ( w rodzinie brak dochodu). Otrzymaliśmy pismo z ZUS o otrzymaniu przez tą Panią od dnia 01.04.2015 renty z tytułu niezdolności do pracy w wysokości po 921,00 zł miesięcznie ( sprawa była w Sądzie dlatego takie cofnięcie się przyznania renty). Teraz musimy cofnąć się do kwietnia 2015 roku i zrobić zmianę decyzji i zmianę wysokości zasiłku stałego, bo będzie przysługiwał w mniejszej wysokości ( dochód 921 / 2 = 460,50 = w okresie od kwietnia do września 2015 nie będzie przysługiwał, bo przekroczenie kryterium, ale od października będzie przysługiwał w wysokości 173,50) , resztę wypłaconego zwróci nam ZUS zgodnie z art. 99. Nie wiem czy dobrze myślę, skoro dochód na dwie osoby będzie dopuszczał do przyznania zasiłku stałego w innej wysokości, ponieważ to nie jest zbieg z rentą socjalną. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kasiula

Napisano: 04 maja 2016, 7:37

Panie NIE BĘDZIE PRZYSŁUGIWAŁ ZASIŁEK STAŁY !!! gdyż jej dochód własny jest wyższy od kryterium dla osoby w rodzinie - proszę dobrze przeczytać przepis o zasiłku stałym w rodzinie :)... tu nie ma znaczenia kryterium dla rodziny!!!
zuzanka

Napisano: 04 maja 2016, 7:41

Art. 37. [Zasiłek stały]
1. Zasiłek stały przysługuje:
1) pełnoletniej osobie samotnie gospodarującej, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej;
2) pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.

jej dochód z tego co piszesz - czyli renta wynosi ponad 900 zł a to jest więcej niż 514 ! a zatem dochód własny tej Pani nie kwalifikuje do zas. stałego
zuzanka

Napisano: 04 maja 2016, 7:56

Bardzo dziękuję. Dlatego napisałam, bo miałam wątpliwości. Wysyłam pismo do ZUS w sprawie zwrotu za cały okres :-)
Kasiula

Napisano: 04 maja 2016, 16:05

zuzanka pisze:Art. 37. [Zasiłek stały]
1) pełnoletniej osobie samotnie gospodarującej, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód jest niższy od kryterium dochodowego osoby samotnie gospodarującej;
2) pełnoletniej osobie pozostającej w rodzinie, niezdolnej do pracy z powodu wieku lub całkowicie niezdolnej do pracy, jeżeli jej dochód, jak również dochód na osobę w rodzinie są niższe od kryterium dochodowego na osobę w rodzinie.
Jak to dochód na osobę w rodzinie się nie liczy, skoro pisze, że się liczy?
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2016, 12:39

te aniołek nie mieszaj!
bierzemy pod uwagę dochód osobisty jak przekracza już to dochód w rodzinie nas nie obchodzi. Nie ma osobistego lub ma niski rozpatrujemy dochód rodziny.
Wredna1

Napisano: 05 maja 2016, 15:26

zuzanka pisze:Art. 37. [Zasiłek stały]

jej dochód z tego co piszesz - czyli renta wynosi ponad 900 zł a to jest więcej niż 514 ! a zatem dochód własny tej Pani nie kwalifikuje do zas. stałego
grand

Napisano: 05 maja 2016, 15:37

Wredna i grand, dziękuję za wyjaśnienie :D
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 05 maja 2016, 19:52

8-) :roll: :roll: :roll:
Wredna1

Napisano: 02 wrz 2016, 10:46