Witam. Mam pytanie, jak rozwiązujecie sprawę, w przypadku gdy zgłosi się do was członek rodziny osoby nieprzytomnej, z wnioskiem o przyznanie zasiłku stałego.
Mężczyzna, po wypadku znajduje się w ZOLu, w stanie nieprzytomności. Otrzymał orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności. Przed wypadkiem prowadził jednoosobowe gospodarstwo domowe. Matka zwróciła się do nas o przyznanie mu zasiłku stałego. Dodam, że sprawa o ubezwłasnowolnienie jest w sądzie, ale pewnie jeszcze jakiś czas potrwa.
Jakie dalsze kroki mamy zrobić?
Zasiłek stały dla nieprzytomnego
Re: Zasiłek stały dla nieprzytomnego
Przyznaj "z urzędu", tzn. na podstawie art.102 ust.2 ustawy o p.s.
No ale jakie mam podstawy żeby wszcząć postepowanie z urzędu? Orzecznictwo mówi, że mogę to zrobić tylko jesśli występuje zagrożenie życia lub zdrowia. Przecież jak nie dostanie stałego, to raczej mu to nie zaszkodzi.
jak nie dostanie stałego, to nie będzie składek zdrowotnych, jak ich nie będzie to nie będzie dofinansowania za pobyt z NFZ, a jak tego nie będzie to ZOL wypisze pacjenta pod drzwi mieszkania i wtedy nastąpi zagrożenie życiałopiekun pisze:No ale jakie mam podstawy żeby wszcząć postepowanie z urzędu? Orzecznictwo mówi, że mogę to zrobić tylko jesśli występuje zagrożenie życia lub zdrowia. Przecież jak nie dostanie stałego, to raczej mu to nie zaszkodzi.

Oprócz Zasiłek stały dla nieprzytomnego - Pomoc społeczna (forum ogólne) przeczytaj również:
A miało być tak pięknie
zasiłek stały za miesiąc wrzesien
Pogrzeb
stały
zasiłek stały - zmiana miejsca pobytu
Szukam PS pracujących w szpitalach
Odwołanie
zasiłek stały a składka zdrowotna
Odrebne gospodarstwo a ubezpieczenie zdrowotne
stypednium studenta
sprawozdania
czy zmiana zs ze wszczęciem i wywiadem