Zasiłek stały dla nieprzytomnego

Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW
ODPOWIEDZ
łopiekun

Zasiłek stały dla nieprzytomnego

Post autor: łopiekun »

Witam. Mam pytanie, jak rozwiązujecie sprawę, w przypadku gdy zgłosi się do was członek rodziny osoby nieprzytomnej, z wnioskiem o przyznanie zasiłku stałego.
Mężczyzna, po wypadku znajduje się w ZOLu, w stanie nieprzytomności. Otrzymał orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności. Przed wypadkiem prowadził jednoosobowe gospodarstwo domowe. Matka zwróciła się do nas o przyznanie mu zasiłku stałego. Dodam, że sprawa o ubezwłasnowolnienie jest w sądzie, ale pewnie jeszcze jakiś czas potrwa.
Jakie dalsze kroki mamy zrobić?
Esia

Re: Zasiłek stały dla nieprzytomnego

Post autor: Esia »

Przyznaj "z urzędu", tzn. na podstawie art.102 ust.2 ustawy o p.s.
łopiekun

Post autor: łopiekun »

No ale jakie mam podstawy żeby wszcząć postepowanie z urzędu? Orzecznictwo mówi, że mogę to zrobić tylko jesśli występuje zagrożenie życia lub zdrowia. Przecież jak nie dostanie stałego, to raczej mu to nie zaszkodzi.
zuzanka

Post autor: zuzanka »

łopiekun pisze:No ale jakie mam podstawy żeby wszcząć postepowanie z urzędu? Orzecznictwo mówi, że mogę to zrobić tylko jesśli występuje zagrożenie życia lub zdrowia. Przecież jak nie dostanie stałego, to raczej mu to nie zaszkodzi.
jak nie dostanie stałego, to nie będzie składek zdrowotnych, jak ich nie będzie to nie będzie dofinansowania za pobyt z NFZ, a jak tego nie będzie to ZOL wypisze pacjenta pod drzwi mieszkania i wtedy nastąpi zagrożenie życia :)
ODPOWIEDZ