Zasiłek stały i prawo do emerytury - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 25 mar 2019, 8:56

Witam,
klient pobiera zasiłek stały. 25 marca ZUS poinformował nas, że od 14 kwietnia klient nabywa prawo do emerytury i pytają czy jest konieczność potrącenia z emerytury jakiejś kwoty.
Takiej konieczności nie ma - bo jeszcze klient nie wziął zasiłku za kwiecień. I tu moje pytanie - czy dobrze rozumiem, że są dwie drogi postępowania:
1) Klient rezygnuje z zasiłku stałego od 14 kwietnia i czeka na emeryturę
2) Klient pobiera zasiłek stały (wypłacamy go u nas 15 kwietnia) i wtedy piszemy do ZUS, że za kwota zasiłku za okres od 14 do 30 kwietnia jest do potrącenia z emerytury?
Szczególnie chodzi mi o to czy ta druga opcja jest dopuszczalna.
Xman
Starszy referent
Od: 14 gru 2017, 18:33
Zajmuję się: pomoc społeczna

Napisano: 25 mar 2019, 9:18

Ja uważam tak: jeżeli Ty wiesz, że uzyskał prawo do emerytury jeszcze przed wypłatą, wnioskodawca pisze Ci, że wyraża zgodę na uchylenie decyzji w związku z nabyciem prawa do emerytury uchylasz i nic nie wypłacasz ja tak uważam.
Monia1602
Praktykant
Od: 24 maja 2016, 9:38
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2019, 9:55

Tak by było optymalnie, tylko nie wiadomo kiedy klient fizycznie otrzyma pierwszą wypłatę emerytury - może pod koniec kwietnia a może w maju. Tym samym może powiedzieć, że za połowę stałego to on nie przeżyje.
Czy w związku z tym pod względem przepisów jest dopuszczalna druga wersja (wypłata całego stałego i późniejszy zwrot)?
Xman
Starszy referent

Napisano: 27 mar 2019, 9:03

Jak w innych Ośrodkach - wypłacacie czy uchylacie decyzję o stałym?
Xman
Starszy referent

Napisano: 27 mar 2019, 11:35

Myślę, że nie jest przestępstwem wypłacenie w m-cu kwietniu zasiłku stałego, bo rzeczywiście nie wiemy kiedy klient otrzyma emeryturę. A przecież z ZUS nie ma problemów, napiszecie pismo o potrącenie części wypłaconego zasiłku i ZUS zwróci.
DSZ
Referent
Od: 08 mar 2017, 14:21
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x