zasiłek stały, pilne proszę - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 11 lip 2016, 10:55

wydając decyzję na ZASIŁEK STAŁY w czerwcu mogę od razu tak zrobić:
przyznać na VI, VII i VIII inne kwoty zasiłku stałego???
Chodzi o to że dochody za maj, czerwiec lipiec są inne / jest zasiłek chorobowy, część kuroniówki i za lipiec już będzie pełna kwota zasiłku dla bezrobotnych/
Wydając decyzję w czerwcu /bo wiem ile wynosić będzie pełna kuroniówka/ mogę tak zrobić?? Czy raczej powinno się robić decyzje zmieniające ??
Gosia x

Napisano: 11 lip 2016, 10:59

To takiej osobie mającej zasiłek dla bezrobotnych przysłuje zasiłek stały.
Iza1

Napisano: 11 lip 2016, 11:02

rozumiem, że wydajesz decyzję w lipcu więc bierzesz dochody za maj i czerwiec i tutaj możesz uwzględnić te dwa miesiące i dwie różne należne wysokości zasiłku w decyzji ale nie możesz ustalić wysokości zasiłku uwzględniając dochód z lipca bo skąd wiesz jaki będzie? wtedy musisz zrobić w sierpniu decyzję zmieniająca- wiem ,że masz tam już jakąś decyzję ale to jest tylko hipotetyczna a nie rzeczywista wypłata
abc

Napisano: 11 lip 2016, 11:13

zasiłek dla bezrobotnych ma mąż, wnioskodawca bez dochodu,mam decyzję z urzędu pracy i wiem jakie kwoty ma przyznane /wprawdzie na decyzji są kwoty brutto/...czyli na powiedzmy sierpień nie można od razu wpisać kwoty zasiłku stałego, tak? Musi być aktualizacja wywiadu??
Gosia x

Napisano: 11 lip 2016, 11:39

nie można gdybać co będzie miała rodzina- a skąd wiesz,że np.30 lipca nie otrzymają spadku w wysokości 100 mln?
abc

Napisano: 12 lip 2016, 7:47

Spadek rodzina może dostać w każdej chwili i ma obowiązek to zgłosić. Dlatego też zasiłek stały przyznajemy na dłuższy okres, a jak się coś zmieni to osoba/rodzina zgłasza zmianę;).
moja sytuacja wyglądała tak: w lipcu podopieczny złożył wniosek o stały. Miał zasiłek z PUP. Dochody za czerwiec - dochód przekroczył. Ale w lipcu już była zmiana - miał zasiłek pół miesiąca i mniejszy dochód - nie przekroczył kryterium, a w sierpniu brak dochodu. Zrobiłam to w jednej decyzji. Czy dobrze, czy źle trudno powiedzieć, bo zdania były podzielone.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x