Mam postanowienie sądu - zgoda na umieszczenie uczestnika w dps (całkowicie ubezwłasnowolniony) Pan uciekł z miejsca zamieszkania obecnie jest poszukiwany przez policję. Policja podpowiedziała abym wystąpiła do sądu o nakaz doprowadzenia bo tak będzie łatwiej i.....
w owym nakazie który otrzymałam jest napisane, że doprowadzenie ma nastąpić w trybie ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, w uzasadnieniu mam napisane
"W jednostce organizacyjnej pomocy społecznej, która nie zatrudnia lekarza, informacje pielęgniarka przekazuje kierownikowi jednostki, który niezwłocznie informuje o tym marszałka województwa lekarza specjalistę w dziedzinie psychiatrii. w zakresie obecności lekarza, pielęgniarki należy kontaktować się z OPS -em który wykonuje postanowienie sądu."
moje pytanie jak to realizujecie w Waszych OPS-ach. zadzwoniłam do szpitala odnośnie transportu troszkę informacji Pani mi udzieliła, ale wprost nie wskazała co konkretnie robić, kto płaci za karetkę? jak to wygląda u Was, bardzo proszę podzielcie się swoją wiedzą.