nakaz doprowadzenia przez Policję - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 08 lip 2016, 15:25

Mam postanowienie sądu - zgoda na umieszczenie uczestnika w dps (całkowicie ubezwłasnowolniony) Pan uciekł z miejsca zamieszkania obecnie jest poszukiwany przez policję. Policja podpowiedziała abym wystąpiła do sądu o nakaz doprowadzenia bo tak będzie łatwiej i.....
w owym nakazie który otrzymałam jest napisane, że doprowadzenie ma nastąpić w trybie ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, w uzasadnieniu mam napisane
"W jednostce organizacyjnej pomocy społecznej, która nie zatrudnia lekarza, informacje pielęgniarka przekazuje kierownikowi jednostki, który niezwłocznie informuje o tym marszałka województwa lekarza specjalistę w dziedzinie psychiatrii. w zakresie obecności lekarza, pielęgniarki należy kontaktować się z OPS -em który wykonuje postanowienie sądu."
moje pytanie jak to realizujecie w Waszych OPS-ach. zadzwoniłam do szpitala odnośnie transportu troszkę informacji Pani mi udzieliła, ale wprost nie wskazała co konkretnie robić, kto płaci za karetkę? jak to wygląda u Was, bardzo proszę podzielcie się swoją wiedzą.
ewkafa

Napisano: 10 lip 2016, 0:52

Osoba ma lekarza rodzinnego, Zapytaj lekarza.
Gość

Napisano: 10 lip 2016, 10:55

Urząd Marszałkowski- Wydział Zdrowia zadzwoń udzielą Ci szczegółowej informacji .Pozdrawiam
Laura1

Napisano: 12 lip 2016, 13:34

W Urzędzie Marszałkowskim poinformowali mnie, że dowożą na swój koszt jedynie do szpitali psychiatrycznych natomiast do dps jest to zadanie starosty.w myśl art. 40 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego. starostwo, żeby szukać innego sposobu. mimo wszystko zaangażuje w tą sprawę starostwo, ale czy ktoś jakieś podpowiedzi miałby jeszcze . bardzo mile widziane.
ewkafa

Napisano: 12 lip 2016, 13:53

Piszesz wniosek do Sądu Rodzinnego o wydanie zarządzenia w sprawie doprowadzenia osoby do DPS
W tresci pisz o wydanym postanowienu Sądu w sprawie umieszczenia i opisz ,że on ma to gdzieś

Potem to już sprawa Policji - doprowadzenie
t.franek

Napisano: 12 lip 2016, 13:58

Mieliśmy taki przypadek.
t.franek

Napisano: 12 lip 2016, 14:12

mam już nakaz doprowadzenia, i Pan Policjant poinformował mnie, że w gestii naszego OPS-u jest załatwienie przewozu w postaci karetki bo w uzasadnieniu sąd mi tak napisał ( chodź wcale o to nie prosiłam), że doprowadzenie ma nastąpić w drodze ustawy o ochronie zdrowia psychicznego i ma być obecny lekarz. Policjant poinformował również, że jak znajdzie się gdzieś w Polsce to nie powinno być problemu natomiast jeżeli w regionie to potrzebna karetka i nas obciążą kosztami. jak właśnie zrobić by Ośrodek uniknął tych kosztów. :?:
ewkafa

Napisano: 12 lip 2016, 14:17

Zadzwoń na Pogotowie przedstaw sprawę zobaczysz co Ci powiedzą. Rodzinny wyda zlecenie na karetkę.Dlaczego macie płacić przecież pacjent ubezpieczony.
t.franek

Napisano: 12 lip 2016, 14:34

na pogotowiu pani mi powiedziała, że szpital nie pokrywa kosztów karetki na takie zlecenie, obciążą ośrodek ponieważ to nie idzie na zlecenie lekarza tylko ops. chora sytuacja wszędzie odsyłają bo każdy nie chce zbędnych kosztów.
ewkafa

Napisano: 12 lip 2016, 14:44

Może więc zapłacie, bo jakie wyjscie z tego.
t.franek

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x