Art 7.....pilne - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 lip 2016, 18:37

Art 7 ups wymienia powody udzielenia pomocy a na co powołać się w sytuacji gdy pan pracuje na jakąś tam część etatu jest sam jak palec, nie ma dzieci rodzice nie żyją rodzeństwa nie ma i z tej pracy otrzymuje 700 zł i jest to wynagrodzenie głodowe nie ma możliwości dorobienia bo jest przed 60 - siątką. Nie leczy się. Nie ma niepełnosprawności. Czy przyznając świadczenie pieniężne na zakup posiłku lub żywności bo o to się zwrócił można powołać się na ubóstwo mieści się w kryterium do posiłku tj 150% ale przekracza 634 zł. Na jakie punkty art 7 ups się powołać? może wymienić inne tylko jakie? pooooomocy
noga

Napisano: 09 lip 2016, 18:55

Kobieto!!
700 zł...co opłaca , jego wydatki, ile mu zostaje po wydatkach....
art41..........Ośrodek przyznał mając na uwadze niski dochód który przekracza kryterium a z którego strona ponosi wydatki uzasadnione i udokumentowane w wysokości(.) na zaspokojenie pozostałych potrzeb pozostaje kwota .... Strona nie posiada rodziny czy innych osób które mogłyby wesprzeć stronę. Pomoc w realizacji opłat.... uważam za uzasadnioną( opt przykładowo, cokolwiek mu zapłacisz będzie to dla niego ulga)
Zgodnie z art 3 ust 1............
Wredna1

Napisano: 10 lip 2016, 16:00

Ja mam takie dwa pytania:
1) Czy ten katalog w art. 7 jest zamknięty czy otwarty? Tzn. czy pracownik socjalny może przyznać pomoc pieniężną z jakiejś innej przyczyny, która nie jest tam wymieniona? Chociaż tak myślę, to ciężko byłoby wymyślić jakąś inną istotną przyczynę, no ale jakby praktyka i życie taką podsunęło, to może to być jakaś przyczyna nie wymieniona w art. 7?
2) Jak często można przyznawać komuś zasiłek celowy lub specjalny zasiłek celowy? Można co miesiąc?
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2016, 11:58

myślę że można wpisać inny powód a celówki czasem daję nawet co miesiąc- specjalne - jak w nazwie - raczej w szczególnej sytuacji
abc

Napisano: 11 lip 2016, 15:45

Dzięki :)
samotny anioł
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 25 kwie 2016, 5:56
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny