PILNE od 02.06 pozostaje bez ub. zdrowotnego, co robić??? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 10 lip 2016, 11:39

Dzień dobry. Jestem klientem i proszę o pomoc w zrozumieniu postępowania mojego p. socjalnego.
Od 02.06 pozostaje bez prawa do świadczeń z opieki zdrowotnej. Choruje na nowotwór oraz UkłTŁ od miesiąca mam niewykupione leki przeciwnowotworowe z odpłatnością 100% na ponad 1000 pln i nie otrzymałem skierowania do szpitala ze względu na brak ub. zdrow.
Otrzymałem w dniu 07.06 listem poleconym decyzję odmowną odnośnie PRAWA do świadczeń z opieki zdrowotnej na okres 90 dni.
U Z A S A D N I E N I E tej decyzji:
Odmawiam przyznania prawa do świadczeń opieki zdrowotnej na okres 90 dni, ponieważ takie prawo zostało Panu przyznane decyzją z dnia 23.03.2016r. na okres 90 dni.tj. od 4.03.2016r. do l.06.2016r.
W dniu 30.05.2016r. złożył Pan wniosek o przyznanie świadczeń opieki zdrowotnej na okres 90 dni.
Zgodnie z art.54 ust.7 ustawy o świadczeniach zdrowotnych ,,prawo do świadczeń zdrowotnych przysługuje przez okres 90 dni od dnia określonego w decyzji tj.od dnia złożenia wniosku".
W Pana przypadku, wniosek złożył Pan w dniu 30.05.2016r. czyli w momencie, kiedy obowiązywała jeszcze poprzednia decyzja.
Tak więc brak jest podstaw do wydania kolejnej decyzji.
..Wobec powyższego decyzja jest uzasadniona i dlatego należało orzec jak wyżej.

W dniu 28 czerwca złożyłem wniosek ponownie o ub, do dnia dzisiejszego jestem nieubezpieczony

Czy mógłbym prosić o POMOC i komentarz? Z góry serdecznie dziękuje.
zdzichos
Praktykant
Od: 10 lip 2016, 8:46
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2016, 14:55

Witam
" od dnia złożenie wniosku" no i super tylko prawo trzeba czytać wprost. Skoro Pan miał 1 potwierdzenie do 30 maja to w takim stanie zdrowia podejmuje się od 1 czerwca i w uzasadnieniu decyzji tłumaczy się dlaczego tak" Ośrodek przyznał od ,...gdyż strona posiadała ub zdrowotne do dnia przyznane decyzją z dnia ne..... i koniec pieśni.
Niech pan składa drugi wniosek i to szybko.
Wredna1

Napisano: 10 lip 2016, 21:17

Witam, Dziękuję za odpowiedz, ale czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jaśniej, wniosek odmowny z 30 mają sporządziłem po uzyskaniu inf. od pracownika socjalnego jak ma być "sformułowany", aby koniecznie zachować "ciągłość" ub. zdrowotnego, z tytułu na stan zdrowia i uzyskałem od pracownika socjalnego inf, że na pewno nowe ubezp. będzie obowiązywało od 02.czerwca. Czy w tym przypadku nie należało orzec wygaśnięcia/uchylenie poprzedniej decyzji lub po prostu ubezpieczyć od 02 czerwca na 88/90 dni.
Ponowie wniosek złożyłem w dniu 28 czerwca, gdy lekarz zauważył że go nie posiadam, tylko że do dnia dzisiejszego czekam i mam niewykupione leki przeciwnowotworowe na 100% po 398pln za opakowanie.
zdzichos
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 11 lip 2016, 8:03

No niestety my na forum złotej recepty nie wystawimy proszę zapytać w swoim ośrodku
Iza1

Napisano: 12 lip 2016, 9:24

Wniosek należało złożyć po ustaniu poprzedniego prawa do ubezpieczenia zdrowotnego. A może warto by było ubezpieczyć się w Urzędzie Pracy lub przy najbliższym z członków rodziny ? wtedy miałby Pan ciągłość ubezpieczenia bez takich obaw.
Zene

Napisano: 13 lip 2016, 8:44

nie bardzo rozumiem przy takim schorzeniu nie ma orzeczenia o niepełnosprawności i zasiłku stałego przy którym można opłacać składki zdrowotne
prac

Napisano: 14 lip 2016, 3:16

Wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności złożyłem w miesiącu maju 2016-inf. dacie komisji jeszcze nie mam, jestem osobą samotną.

W dniu 28 czerwca złożyłem wniosek ponownie o ubezpieczenie i w dniu dzisiejszym odebrałem decyzję,
iż z art 2 ust 2 ust 1, pkt 2, art 7 ust 2 i art 54 ust 1,2,3,4 oraz ust 7 pkt 1 ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:

potwierdzam prawo do świadczeń z opieki zdrowotnej w okresie od:
04.07.2016 na okres 90 dni.

Mam natomiast pytanie - w dalszym ciągu w eWUŚ świecę się na "czerwono" i dziś Pani w przychodni powiedziała, że muszę podpisać tzw. "oświadczenie NFZ", - taka sytuacja może mi utrudnić dostęp do niektórych usług.
Co mam zrobić, żeby w eWUŚ świecić się na "zielono"?

Czy mógłbym prosić o POMOC i komentarz?
Z góry serdecznie dziękuje wszystkim Państwa za zainteresowanie. Pozdrawiam
zdzichos
Praktykant
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2016, 8:52

należy okazywać się otrzymaną decyzję przychodnie mogą ją sobie skserować, świeci sie na czerwono bo najprawdopodobniej NFZ nie otrzymał jeszcze decyzji przyznajacej ;)
prac

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x