Dzień dobry. Jestem klientem i proszę o pomoc w zrozumieniu postępowania mojego p. socjalnego.
Od 02.06 pozostaje bez prawa do świadczeń z opieki zdrowotnej. Choruje na nowotwór oraz UkłTŁ od miesiąca mam niewykupione leki przeciwnowotworowe z odpłatnością 100% na ponad 1000 pln i nie otrzymałem skierowania do szpitala ze względu na brak ub. zdrow.
Otrzymałem w dniu 07.06 listem poleconym decyzję odmowną odnośnie PRAWA do świadczeń z opieki zdrowotnej na okres 90 dni.
U Z A S A D N I E N I E tej decyzji:
Odmawiam przyznania prawa do świadczeń opieki zdrowotnej na okres 90 dni, ponieważ takie prawo zostało Panu przyznane decyzją z dnia 23.03.2016r. na okres 90 dni.tj. od 4.03.2016r. do l.06.2016r.
W dniu 30.05.2016r. złożył Pan wniosek o przyznanie świadczeń opieki zdrowotnej na okres 90 dni.
Zgodnie z art.54 ust.7 ustawy o świadczeniach zdrowotnych ,,prawo do świadczeń zdrowotnych przysługuje przez okres 90 dni od dnia określonego w decyzji tj.od dnia złożenia wniosku".
W Pana przypadku, wniosek złożył Pan w dniu 30.05.2016r. czyli w momencie, kiedy obowiązywała jeszcze poprzednia decyzja.
Tak więc brak jest podstaw do wydania kolejnej decyzji.
..Wobec powyższego decyzja jest uzasadniona i dlatego należało orzec jak wyżej.
W dniu 28 czerwca złożyłem wniosek ponownie o ub, do dnia dzisiejszego jestem nieubezpieczony
Czy mógłbym prosić o POMOC i komentarz? Z góry serdecznie dziękuje.