zasiłek stały po nowemu a lekki stopień niepełnosp. - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 mar 2017, 14:38

Klient miał ważne orzeczenie o umiark. stopniu niepełnosprawności do 31.01.2017r. Zawiesiłam postepowanie administracyjne i w lutym dostał zasiłek okresowy. Dziś dostarczył mi orzeczenie a na nim LEKKI stopień niepełnosprawności od 01.02.2017. Co teraz? Ma ktoś podobny przypadek? Uchylam zasiłek stały - od 01.02.2017? Co teraz w związku z zapisem "zawieszone postępowanie podejmuje się" jeśli orzeczenie ma o lekkim stopniu?
annaj

Napisano: 02 mar 2017, 15:10

Dodam, że klient nie będzie się odwoływał
annaj

Napisano: 02 mar 2017, 15:22

Należy podjąć zawieszone postępowanie i wydać decyzję o odmowie przyznania zasiłku stałego w związku z brakiem uprawnień
rerere

Napisano: 02 mar 2017, 20:55

a jeśli się będzie odwoływał? to co dalej?
kwiatuszek

Napisano: 03 mar 2017, 9:00

a jeśli się będzie odwoływał to dalej płacisz zasiłek okresowy do czasu uzyskania orzeczenia z odwołania ( bo gdy się odwołał to czekasz na prawomocne orzeczenie).
polo55

Napisano: 03 mar 2017, 9:34

Dziękuję
annaj

Napisano: 03 mar 2017, 14:24

Jeśli klient się będzie odwoływał to w takim razie nie podejmujesz zawieszonego postępowania. Na razie nic nie robisz czekasz na prawomocne orzeczenie. Jeśli nadal się odwoła to nadal czekasz. Jeśli Ci przedstawił orzeczenie niech napisze na oświadczeniu, że się od niego odwołał bądź najlepiej niech przyniesie potwierdzenie, że złożył odwołanie i czekasz dalej. Dalej wypłacasz zasiłek okresowy
rerere

Napisano: 06 mar 2017, 16:32

klient miał stały do lutego 2017 i na taki okres wydałam decyzję.
Teraz pojechałam sama do niego zapytać czy złożył dokumenty do Powiatowego Zespołu d/s Orzekania. Niestety nie złożył i nie wie kiedy wypełni zaświadczenie i prześle do powiatowego zespołu d/s orzekania. Co mam zrobić jak nie przyjdzie sam do mnie o jakąkolwiek pomoc, czy przyznać mu okresowy i czekać po nowemu aż kiedyś przijdzie orzeczenie, totalnie zgłupiałam
ewi

Napisano: 07 mar 2017, 9:24

Jeśli nie złożył do Pani wniosku ani tymbardziej do Powiatowego Zespołu to można dać mu okresowy ale nie z urzędu tylko na jego wniosek. Dochodzi teraz do tego, że sami musimy biegać za klientami i błagać ich żeby składali wnioski o orzeczenie, brali stały i nie pracowali. Ja bym zrobiła notatkę, wpięła do teczki i ewentualnie okresowy na podstawie jego podania
annaj

Napisano: 07 mar 2017, 9:33

dziękuję teraz same niejasności i człowiek robi się bezradny
ewi

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x