ażeby mieć rentę z KRUS to dopiero trzeba na ich komisji otrzymać całkowitą niezdolność do pracy. A czy otrzyma taki stopień niepełnosprawności nie byłbym pewny. Jednak Orzekanie w Zespoł ds. Orzekania..... a orzekanie przez lekarza orzecznika ZUS lub KRUS to często dwa różne światy. Jak ma orzeczony stopień umiarkowany i puszczają ją dochody to należy się stały zasiłek i tyle. A między czasie może ubiegać się o rentę z KRUS
Alina, Ola,Alina działacie na szkodę ludzi. Nie znacie przepisów prawa. Zachowujecie się jak dyktatorzy. Za coś takiego zwolnienie dyscyplinarne. Wygląda na to, że jeszcze nie trafiła kosa na kamień.
Oczywiście, że można zasugerować klientce, ażeby starała się o rentę, emeryturę w KRUS natomiast nie można odmówić jej przyznania zasiłku stałego argumentując że powinna starać się o świadczenie w KRUS
Jeżel opłaca swoje składki to z czego, to jest jej dochód. pomniejszyć i wypłacić zasiłek stały. Rozeznać sytuację materialną wraz z jej rodziną-alimentacja, lub renta z pracy na roli. Tak myślę. Jak ja mam wątpliwości - to idę do prawnika MOPS.