zasiłek stały - UKRAINA - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: wczoraj, 11:10

Pani z Ukrainy z nadanym numerem Pesel wystąpiła do Nas z wnioskiem o zasiłek stały.
ze wstępnych ustaleń zasiłek stały jej się należny Pani spełnia kryterium i ma status uchodźcy.

Pytanie- czy zasiłki stałe dla obywateli Ukrainy są wypłacane z jakiś innych środków
( specjalnych dla UKR) czy normalnie z budżetu zasiłków stałych.

Mamy pierwszy raz taką sytuację dlatego im więcej przydatnych informacji uzyskam to będę wdzięczna.
Dziękuję
Mrs.aleksa
Praktykant
Od: 24 paź 2024, 17:46
Zajmuję się: Pomoc spoleczna- decyzje administracyjne

Napisano: wczoraj, 13:08

Są wypłacane z Funduszu Pomocy. Zadzwoń do wydziału do urzędu wojewódzkiego, co będą od Ciebie potrzebować. My opisujemy sytuację osobistą wnioskodawcy, wysyłamy i oni ustalają czy przyznać na to środki czy nie.
Iskierka
Praktykant
Od: 19 maja 2025, 11:16
Zajmuję się: WSZYSTKIM

Napisano: wczoraj, 13:09

Jeśli podstawą do przyznania jest m.in. status UKR do są płacone ze środków Funduszu Pomocy - zapotrzebowania w CAS są co jakiś czas :-)
Duszejkowa
Praktykant
Od: 13 sie 2020, 8:16
Zajmuję się: PS

Napisano: wczoraj, 13:34

I jeszcze takie oświadczenie klient musi wypełnić
Oświadczenie obywatela Ukrainy

"Я, ……………………………………………………, громадянин/громадянка України, заявляю, що я прибув/прибула на територію Республіки Польща з 24 лютого 2022 року і що я є особою, яка має право на допомогу відповідно до закону про допомогу громадянам України у зв'язку з воєнним конфліктом на території цієї країни. Згідно зі статтею 2 цього закону, я, як громадянин/громадянка України, перебуваю на території Республіки Польща легально, і я маю право на тимчасовий захист. Це оświadчення я складаю для підтвердження мого правового статусу та права на отримання допомоги від Республіки Польща, яка надається згідно з вищезазначеним законом. Я заявляю, що всі надані мною дані є правдивими та достовірними, і я розумію, що за неправдиві заяви несу відповідальність згідно з чинним законодавством."
"Ja, …………………………………………………., obywatel/obywatelka Ukrainy, oświadczam, że przybyłem/przybyłam na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej po 24 lutego 2022 roku i że jestem osobą, która ma prawo do pomocy zgodnie z ustawą o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Zgodnie z art. 2 tej ustawy, ja, jako obywatel/obywatelka Ukrainy, przebywam na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej legalnie i mam prawo do tymczasowego pobytu. Niniejsze oświadczenie składam w celu potwierdzenia mojego prawnego statusu i prawa do otrzymania pomocy od Rzeczypospolitej Polskiej, która jest udzielana zgodnie z wyżej wymienioną ustawą. Oświadczam, że wszystkie dane przez mnie podane są prawdziwe i dokładne, i rozumiem, że za nieprawdziwe oświadczenia ponoszę odpowiedzialność zgodnie
z obowiązującym prawem."

………………………………………………………………..
( data i podpis wnioskodawcy )
Iskierka
Praktykant
Od: 19 maja 2025, 11:16
Zajmuję się: WSZYSTKIM

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x