Prace społecznie - użyteczne - problem - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 24 lip 2025, 19:20

Witam, Szanowni Państwo, mam problem w sprawie prac społecznie użytecznych, otóż dzisiaj (24.07.2025) otrzymałem telefon od Urzędu Pracy, że bezrobotny podjął się zatrudnienia z dniem 18 czerwca 2025 r., wyszło to przypadkiem przy ZUS-ach, które Urząd Pracy weryfikował, bezrobotny nie zgłosił mi faktu podjęcia zatrudnienia, zostało mu wypłacone wynagrodzenie za pełne 40 godzin ( 5 lipca wypłata za miesiąc czerwiec), Pani z Urzędu Pracy powiedziała, że Pan został wyłączony z ewidencji z dniem podjęcia zatrudnienia. Refundację za czerwiec wysłałem 18 lipca, Pani która rozlicza nas z PSU twierdzi, że jest teraz problem bo nie możemy go rozliczyć za te 40 godzin bo go wyłączyli i maksymalnie można mu wypłacić za 30 godzin pracy. Przez cały czerwiec nie miałem żadnego telefonu od tej starszej kobiety, do której został skierowany bezrobotny, nie wiem co mam robić, żądać zwrotu za te 10 godzin które teoretycznie nie powinien przepracować bo nie mógł jednocześnie pracować na umowę o pracę i jednocześnie opiekować się tą osobą starszą. Bezrobotny nie odbiera telefonu, Urząd ma swoje terminy na rozliczenie i jestem w kompletnej kropce, jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się coś takiego. Czy macie jakieś propozycje na rozwiązanie tego problemu?
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: 25 lip 2025, 13:27

to wy nie weryfikujecie listy obecności przed wypłatą?
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 29 kwie 2020, 12:19
Zajmuję się: siedzę sobie

Napisano: 25 lip 2025, 13:28

niech PUP się martwi
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: wczoraj, 9:11

Na Twoim miejscu zapytałabym PUP czy jest możliwość by to tak zrobić, żeby rozliczyć do refundacji 30 godz x 60% (PUP), a całą resztę tj. 30 godz x 40% + 10 godz x 100% zapłacić z Gminy? Nie do końca wiem czy jest możliwość w jakikolwiek sposób ściągnąć od niego te pieniądze. Z doświadczenia jednak wiem, że PUP pewnie nie zrefunduje Ci tego po Twojej myśli, więc trzeba się jakoś dogadać :-)
Duszejkowa
Praktykant
Od: 13 sie 2020, 8:16
Zajmuję się: PS

Napisano: wczoraj, 9:50

Cerkiewne pisze:
25 lip 2025, 13:27
to wy nie weryfikujecie listy obecności przed wypłatą?
u mnie działa to na zasadzie, że ostatniego dnia każdego miesiąca przychodzą osoby z PSU z listami obecności, jeżeli osoba starsza ta listę podpisze to ja nie kwestionuje tego, osoba starsza własnym podpisem stwierdza wykonanie tych prac, listy oczywiście weryfikuje pod względem 10 godzin tygodniowo i 40 godzin w miesiącu, a ten wspominany bezrobotny nic mi nie powiedział przy rozliczaniu czerwca (w dniu 30 czerwca) dopiero po kilku tygodniach wyszło, że on podjął zatrudnienie
kamos90
Starszy referent
Od: 20 mar 2017, 9:47
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne

Napisano: wczoraj, 10:51

PUPy to są niemożliwe.
Raz wysłali kobietę na staż i nie zapłacili jej za pracę, bo zorientowali się, że osiągnęła już wiek emerytalny i nie może być w PUP.
Anna
Cerkiewne
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x