Witam,
Hospicjum z mojego terenu po 2 latach przypomniało się, że miało u siebie w trybie nagłym świadczenie dla osoby, która zmarła tego samego dnia - czyli 2 lata temu. Na dodatek była to osoba bezdomna. OPS wywiadu nie jest w stanie przeprowadzić, bo nie żyje. Muszę więc wystąpić o dane do instytucji, w tym skarbowego.
Za jaki okres powinienem pytać ?
Badam spełnienie kryteriów (a więc i dochody) z czasu udzielenia świadczenia czyli te dwa lata temu czy tak, jak gdyby OPS przeprowadzał wywiad, gdyby pacjent żył, tj. dochody z miesiąca poprzedzającego wywiad (czyli de facto dochody zmarłego 23 miesiące po jego śmierci).
Zdaję sobie sprawę z absurdalności pytania w tym drugim wariancie, ale myślę sobie w ten sposób - intencją ustawodawcy było stwierdzenie za pomocą kryterium dochodowego i dysproporcji, czy człowiek jest w stanie samodzielnie uregulować należności wobec podmiotu leczniczego za udzielone świadczenia. Zmarły siłą rzeczy tego nie może zrobić, bo raczej nie osiąga dochodu - bo nie żyje. Więc mógłbym stwierdzić z marszu, bez rozsyłania pism że spełnia kryteria i wydać decyzję pozytywną i mieć spokój. Ale może intencją ustawodawcy było, żebym badał dochód sprzed tych dwóch lat, i gdyby wyszło, że osoba na tamten czas nie niespełniała kryteriów, to podmiot leczniczy ma ścigać spadkobierców.
Nie wiem czy jest na to jednoznaczna odpowiedź, ale będę wdzięczny też za luźne komentarze i ogólnie burzę mózgów - w przyszłym tygodniu zrobię takową z pracownikami naszego OPS, ale może ktoś w międzyczasie podzieli się swoim doświadczeniem czy orzecznictwem.