Zasiłek stały za kilka miesięcy- bardzo duża kwota - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 28 paź 2014, 14:54

Mamy kilka przypadków, że osoby starające się o zasiłek stały składają nam podanie o stały dołączając wniosek, że złożyli w PCPR o ustalenie stopnia niepełnosprawności. Zawieszamy wówczas postępowanie i jak doniesie orzeczenie o stopniu niepełnosprawności umiarkowany czy znaczny- to mu oczywiście przyznajemy. Zazwyczaj jeśli dostaje, to jest to kwota za 2, 3 miesiące, czyli powiedzmy stosunkowo niewielka. Ale mam i przypadek osoby, która złożyła mi wniosek o stały w styczniu 2014 r.- postępowanie zawieszone. W marcu 2014 r. dostał z PCPR orzeczenie o lekkim- odwołał się - sprawa w toku cały czas. I tak się zastanawiam jak wyższy organ przyzna mu orzeczenie umiarkowane czy znaczne (nie wiem czy do końca roku czy w przyszłym), to od tego stycznia 2014 r. mam mu przyznać ten stały. Zastanawia mnie fakt, że to będzie strasznie duża kwota. Nigdy nie miałam takiego przypadku.
Martex
Referent
Od: 21 kwie 2010, 12:02
Zajmuję się:
Strona WWW: http://www.ops.pl

Napisano: 28 paź 2014, 15:13

trochę dziwna sytuacja, u nas zawieszamy postepowanie w przypadku ponownego złożenia wniosku do pcpr-u, a jeżeli już wniosek jest przyjęty to w przypadku uzyskania uprawnień do stałego to wypłacasz od miesiąca złożenia wniosku ;)
XXY

Napisano: 28 paź 2014, 15:19

Martex - nie przejmuj sie. Zdarza się. Możesz zasugerować klientowi by cześć zasilku przelać - na jego wniosek -. Na czynsz, energię..
Ewentualnie - jesli klient niepewny - zastosować monitoring klienta pod kątem wykorzystania zasobów
fiołek

Napisano: 28 paź 2014, 16:25

XXY pisze:trochę dziwna sytuacja, u nas zawieszamy postepowanie w przypadku ponownego złożenia wniosku do pcpr-u, a jeżeli już wniosek jest przyjęty to w przypadku uzyskania uprawnień do stałego to wypłacasz od miesiąca złożenia wniosku ;)
Czemu dziwna sytuacja? Przecież pisałam, że uprawnień do stałego nie uzyskał to jak mam mu wypłacić stały???
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 10:18

fiołek pisze:Martex - nie przejmuj sie. Zdarza się. Możesz zasugerować klientowi by cześć zasilku przelać - na jego wniosek -. Na czynsz, energię..
Ewentualnie - jesli klient niepewny - zastosować monitoring klienta pod kątem wykorzystania zasobów
no właśnie, bo co innego przyznać co miesiąc np 529 zł niż wypłacić np. komuś kwotę za 12 miesięcy w 12 miesiąc, czyli np.6.348 zł, dlatego mnie to trochę przeraziło
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 10:19

Martex pisze:
fiołek pisze:Martex - nie przejmuj sie. Zdarza się. Możesz zasugerować klientowi by cześć zasilku przelać - na jego wniosek -. Na czynsz, energię..
no właśnie, bo co innego przyznać co miesiąc np 529 zł niż wypłacić np. komuś kwotę za 12 miesięcy w 12 miesiąc, czyli np.6.348 zł, dlatego mnie to trochę przeraziło
miało być 12 miesięcy w 1 miesiąc
Martex
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 29 paź 2014, 22:46

Nie zawieszać postępowania tylko odmowa- nie spełnia kryteriów do stałego ( brak orzeczenia o niepełnosprawności) Zasiłków stałych nie wyrównujemy- to nie ZUS. Decyzję wydajemy od dnia złożenia wszystkich wymaganych dokumentów
zzzz

Napisano: 30 paź 2014, 9:32

Na ten wniosek odmowna bo nie spełnia warunków. Nie czekam pół roku aby spełniał.
Mona3

Napisano: 30 paź 2014, 10:14

Nie takie kwoty się wypłacało i wyrównywało.

Wniosek zawieszone postępowanie - dobrze zrobione.
Po tym jak klient otrzyma w końcu orzeczenie, trzeba sprawdzić od kiedy ma ustalony stopień niepełnosprawności.
Jeżeli od miesiąca złożenia wniosku (lub wcześniej) sprawdzić sytuację dochodową za wszystkie miesiące i wypłacić jeżeli przysługiwało w mniejszej lub większej wysokości.
I jakie sprawdzanie wydatkowanej kwoty? Pieniądze się klientowi z zasiłku stałego należą i może z nimi zrobić co chce. Czy je wyda na waciki czy na wyjazd do ciepłych krajów, to już nie jest sprawa OPSu.
BadAss

Napisano: 30 paź 2014, 10:42

Zawieszamy, gdy składa ponownie wniosek. natomiast gdy składa po raz pierwszy ma mieć przyznane począwszy od złożenia wniosku wraz z pełną dokumentacją - czyli na dzień złożenia wniosku nie ma podstawowego dokumentu. naprawdę pierwszy raz słyszę, żeby wyrównywać, gdy osoba składa po raz pierwszy, robicie źle...
nina12

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem