Klient ma zasiłek stały 645zł w międzyczasie złożył wniosek o zas. pielęgnacyjny (stopień znaczny) i ma przyznany. zmieniam mu wysokość zasiłku stałego czy zostawiam bez zmian (art. 106)?
A tak w ogóle, żeby oszczędzić sobie w przyszłości roboty, to wstrzymaj się z wydaniem dec. o stałym do czasu uzyskania przez klienta zasiłku pielęgnacyjnego. Ja osobiście, z chwilą kiedy wszczynam postępowanie o przyznanie zasiłku stałego u klienta ze znacznym stopniem, od razu "gonię" go do złożenia wniosku o pielęgnacyjny. W ciągu paru dni ma już decyzję, co pozwala mi wyliczyć mu wysokość stałego od razu, bez konieczności zmian - tak jak u Ciebie.
I źle robisz, bo w pierwszym miesiącu stały jest w pełnej wysokości, dopiero w drugim miesiącu zmieniasz w związku z uzyskaniem dochodu w postaci zasiłku pielęgnacyjnego.
Ja też kiedyś wstrzymałam się z wydaniem decyzji przyznającej zasiłek stały (b. młoda osoba, wiadomo, że nie pobierała nic z ZUS i KRUS, dotąd korzystająca z zas. stałego i pielęgnacyjnego, skończyła się jedna grupa, miałam na ręku już kolejną, a "koleżanka" od świadczeń skutecznie wydłużała czas wydania decyzji przyznającej pielęgnacyjny, aż minął mi termin na wydanie mojej decyzji
A co w sytuacji gdy podczas zasiłku stałego klient dostał pielęgnacyjny z wyrównaniem 3 miesięcznym np. lip, sier, wrzes, pieniądze wpłynęły we wrześniu. Od kiedy zmiana decyzji o stałym od lipca z uwzględnieniem pielęgnacyjnego? Czy od października wliczając 1 zasiłek i nie drążyć do zwrotu pieniędzy od lipca za stały ?
Mam podobny przypadek jak Joola. Pan otrzymujący od roku stały w związku z wyższym stopniem niepełnosprawności otrzyma pielęgnacyjny. W październiku będzie miał wypłacone z wyrównaniem od sierpnia.