zasiłek szkolny - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 21 sty 2014, 15:10

We wrześniu 2013r. wpłynął wniosek o przyznanie zasiłku szkolnego dla córki z powodu zdiagnozowanej choroby nowotworowej matki (nowotwór złośliwy - potwierdzone zaświadczeniem lekarskim). Wniosek był rozpatrzony pozytywnie i przyznano zasiłek szkolny. W styczniu 2014r. matka złożyła kolejny wniosek o przyznanie zasiłku z powodu \"nawrotu choroby\" ale w dokumentach mam tylko zaświadczenie o wykryciu zmiany i skierowanie na biopsję. Niezależnie od wyniku biopsji, czy można przyznać zasiłek szkolny na to samo zdarzenie - choroba nowotworowa?
~M@rzena

Napisano: 21 sty 2014, 15:27

Ja bym nie przyznała
~GOSIA

Napisano: 22 sty 2014, 19:35

nie mozesz przyznac 2 razy zasilku na ta sama chorobe
~Elwira

Napisano: 24 sty 2014, 9:44

nie można przyznać ponownie zasiłku na to samo zdarzenie
załóżmy,że w październiku u kogoś był pożar, przyznaliśmy zasiłek,ale za 3 miesiące przychodzi ta sama osoba i znowu wnioskuje o zasiłek,bo w październiku był pożar
tutaj nie ma wątpliwości, nie można przyznać zasiłku

ale choroba nowotworowa to jednak inny przypadek i tutaj bym się zastanowiła
jeśli jest nawrót i wiążą się z tym dodatkowe koszty, dojazd na chemię, dodatkowe leki itp. jednym słowem pogorszenie sytuacji finansowej,to ja bym chyba przyznała
~xyz

Napisano: 05 lut 2014, 14:00

na szczęście to jest zmiana łagodna, ale teraz sama nie wiem jaką wydać decyzję...
~M@rzena

Napisano: 12 lut 2014, 14:43

ja bym przyznala
~Karolina

Napisano: 04 mar 2014, 9:44

skoro zmiana jest łagodna to nie ma nawrotu choroby - to jakby dać zasiłek z powodu wykonywania badania krwi... Jeśliby faktycznie był nawrót, to można by się zastanowić, czy to nowe zdarzenie losowe czy konsekwencja poprzedniej choroby, ale w takim układzie dla mnie sprawa jest definitywna- decyzja odmowna (albo nawet pozostawienie sprawy bez rozpoznania, bo wniosek bezzasadny)
~karin

Napisano: 04 mar 2014, 14:45

Pytanie uczennice pogryzł pies leży w szpitalu. czy można jej przyznać zasiłek szkolny??? dodam ze ma brata i wychowuje ich tylko matka czy bratu też przysługuje zasiłek ??? jak byście to rozwiązali???
~OLA

Napisano: 04 mar 2014, 15:39

Ustawa nie definiuje pojęcia zdarzenia losowego po to by gminy same mogły określać czy wystepująca okoliczność jest zadarzeniem losowym czy nie. Zasiłek szkolny może być przyznany uczniowi znajdującemu się przejściowo w trudnej sytuacji materialnej z powodu zdarzenia losowego. (…) Niejednokrocznie w orzecznictwie Sadów znajdujemy takie stwierdzenie\"uwzględniając treść przepisów ustawy o systemie oświaty Sąd doszedł do przekonania, że ustawodawca w sposób umyślny użył pojęcia „zdarzenie losowe” w znaczeniu potocznym, tak by obejmowało ono zróżnicowany wachlarz zdarzeń nadzwyczajnych i nieprzewidywalnych mogących znacząco utrudnić sytuację materialną ucznia\". Już samo określenie „losowe” wskazuje, że chodzi katalog stanów faktycznych, których charakteru i cech nie można z góry określić. Warunki: nie upływa 2 miesieczny termin od zadarzenia oraz by to zdarzenie powodowało przejściowe trudności. Pogdyzienie przez psa zapewne można zaliczyć jako zdarzenie losowe, powoduje przejsciowe trudności ( pobyt w szpitalu dziecka, dojazdy do szpitala rodziców, zakup materiałów opatrunkowych, niekiedy szczepionek, poźniej rahabilitacja dziacka). Ja przyznałam nie tylko uczniowi pogryzionemu ale i rodzeństwu.
~monia

Napisano: 05 mar 2014, 9:43

jeśli uznać pogryzienie za zdarzenie losowe (a ja bym uznała), to zasiłek można dać także rodzeństwu.
~karin

Strona 1 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x