zasiłek szkolny - Stypendia

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 07 mar 2014, 16:42

dla całej reszty rodzeństwa jeśli tylko uczęszczają do szkoły
~basia

Napisano: 07 mar 2014, 22:58

to oczywiste ze rodzeństwo musi posiadać status ucznia, w przeciwnym przypadku nie należy się pomoc
~monia

Napisano: 11 mar 2014, 15:58

Mój trzynastoletni chrześniak stracił w wypadku mamę, po wielkich perturbacjach dostał zasiłek szkolny w naszym gryfickim MOPS Panie nie wiedziały, że istnieje coś takiego/, ale z zastrzeżenim, że jak jego tata otrzyma decyzję odnośnie przyznania renty rodzinnej ma donieśc ją i wtedy jak dochód przekroczy dopuszczalny na osobę / a przekroczy/, to będzie musiał zwrócić przyznany zasiłek. Czy tak powinno byc? W momencie składania wniosku renty rodzinnej jeszcze nie było, wyrównanie z Zus-u wpłynął na konto taty dziecka w lutym, natomiast decyzja dotarła dziś /11.03.2014/ z datą wydania 21.01.2014, a decyzja o przynaniu zasiłku szkolnego została wydana 24.02.2014. Bardzo proszę o informację, czy faktycznie tata dziecka będzie musiał zwrócić przyznany zasiłek szkolny? Z tych pieniędzy opłacił korepetycje syna z języka angielskiego i tych pieniędzy już nie posiada, ale to oczywiście nie ma znaczenia. Chciałabym wiedzieć, czy istnieje faktycznie podstawa prawna nakazująca zwrot pobranego zasiłku, jeśli w momencie jego przyznania renta rodzinna nie wpływała jeszcze na konto pomimo wydania decyzji.
Z góry dziekuję za pomoc i odpowiedź.
~Iza

Napisano: 11 mar 2014, 16:00

zasiłek szkolny nie jest uzależniony od dochodu rodziny
~xyz

Napisano: 11 mar 2014, 16:13

Tak mi się też wydawało, ale panie w MOPS twierdzą inaczej. Jak juz wspomniałam wcześniej, w pierwszej chwili nie orientowały się, że istnieje coś takiego jak zasiłek szkolny, wniosek przyjęły dopiero po tym, jak wydrukowałam tacie dziecka podstawę prawną i z tym zgłosił sie do urzędu.
Proszę w miarę mozliwości o podstawę prawną, na którą mogę sie powołać, bo szukam w necie i nie moge na nic trafić, a nie chciałabym, żeby rodzina chrześniaka znów wpadła w tarapaty finansowe, bo dla taty dziecka zwrot 530 w obecnej trudnej sytuacji finansowej i rodzinnej to powazny uszczerbek w finansach.
Z góry dziekuję
~Iza

Napisano: 11 mar 2014, 16:41

komentarz Mateusz Pilich
stan prawny na 01.09.2013r.

1. Zasiłek szkolny jest formą pomocy o charakterze doraźnym, udzielaną uczniowi incydentalnie. Przez \"zdarzenie losowe\", o którym mowa w art. 90e ust. 1, należy rozumieć jakiekolwiek zjawisko zewnętrzne w stosunku do uprawnionego, którego nie można było przewidzieć ani mu przeciwdziałać (np. klęska żywiołowa, śmierć lub choroba jednego z rodziców). \"Trudną sytuację materialną\" należy natomiast rozumieć szerzej niż na gruncie art. 90d ust. 1, gdyż w komentowanym przepisie nie łączy się jej z \"niskimi dochodami w rodzinie\". Taka sytuacja może wystąpić także w rodzinie mającej trwałe i dość wysokie źródła dochodów - właśnie jako zjawisko przypadkowe i przejściowe773. Dlatego też osiąganie dochodów wyższych niż kryterium niskich dochodów, określone w art. 90d ust. 7 ustawy o systemie oświaty w zw. z art. 8 ust. 1 pkt 2 u.pom.społ., nie może automatycznie być traktowane jako upoważnienie organu gminy do odmowy świadczenia. Każdy przypadek należy badać indywidualnie.
~xyz

Napisano: 11 mar 2014, 16:45

Serdecznie dziekuję za pomoc :)
~Iza

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x