zasiłke stały, zasiłek pielęgnacyjny a pobyt w dps
Re: zasiłke stały, zasiłek pielęgnacyjny a pobyt w dps
WItam.. Karol ma zdecydowanie racje. Dochód wynosi 477zł ( zasiłek pielęgnacyjny dolicza sie do dochodu) - 70% wynosi 333,90 - odpłatnośc za DPS. Pozdrawiam
karol ma rację w 100 %, ja mam w DPS prawie 80 takich osób. Nie mam problemu z regulacją odpłatności.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ok, a co w przypadku gdy osoba przebywajaca w dps nie bedzie chciala doplacac z zasiklu pielegnacyjnego 70% - zgodnie z art. 62 ust. 3 oplaty ponosi gmina, ktorej przysluguje prawo dochodzenia zwrotu poniesionych wydatkow (co jest wogole miemozliwe).
Czy jest jakas mozliwosc \"zmuszenia\" do ponoszenia tej odplatnosci, na co sie powolywac?
Czy jest jakas mozliwosc \"zmuszenia\" do ponoszenia tej odplatnosci, na co sie powolywac?
Kasia
jak nie chce płacić z zasiłku pielęgnacyjnego to potrącam z końcówki zasiłku stałego. a powołujesz się na podpisane przez mieszkańca oświadczenie o zgodzie na ponoszenie odplatności w wysokości określonej ustawą....
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
osoba przebywajaca w dps napisala oswiadczenie, ze wyraza zgode aby ops potracal 70 % zarowno z zasilku stalego jak i pielegnacyjnego, po jakims czasie jednak napisal ze prosi o wyplacanie zasilku piele. w calosci na jego konto, wszystko bylo by ok gdybysmy mieli pewnosc ze ta osoba bedzie oplacac to w kasie dps ale my wiemy, ze tak nie bedzie. Gmina i tak placi reszte kwoty a jak on nie bedzie doplacal z zasilku pielegnacyjnego to bedziemy placic jeszcze wiecej a on te pienizki przetraci
Kasia
Jak mieszkaniec nie zapłaci za pobyt w kasie DPS to już problem Domu. Można zgłosić sprawę do komornika w urzędzie skarbowym, a przeważnie wystarczy powiedzieć, że się to zrobi.
Re:proszę o pomoc
Serdecznie zwracam się do ludzi dobrego serca o pomoc nazywam się Marta mam 22lata jestem mężatko i mam 2 letnie dziecka obecnie z mężem nie pracujemy od kilku miesięcy nasze życie nabrało ciemnych barw mąż nie może znaleźć pracy całe lato pracował na budowie pomagają nam rodzice jak tylko mogą,ale to jest mało samych opłat mamy prawie 500zł potrzebne mi są pampersy dla dziecka, kaszki i ubranka środków czystości.Zwracamy się z bardzo mocną, gorącą i serdeczną prośbą do Państwa, z apelem o Pomoc o jaką kol wiek pomoc finansową, żywnościową materialną. Wszystko jest nam tak bardzo, bardzo potrzebne.
[email protected]
[email protected]
Do Marty - może czas już nauczyć dziecko robić do nocnika - będzie taniej. Wytsarczy pomysleć, aby obniżyć wydatki.
do wypowiedzi ~ja cwaniaku sam zacznij robić do nocnika a nie pod siebie kobieta potrzebuje pomocy a nie głupich odpowiedzi
~ja ma rację, dwuletnie dziecko nie musi korzystać z pampersów a wtedy wydatki rodziny znacznie zmaleją nie sądzisz?
Oprócz zasiłke stały, zasiłek pielęgnacyjny a pobyt w dps - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również:
kto płaci?
Bądzie jeszcze gorzej w pomocy społecznej
przeliczenie odpłatności za zol
udzielenie pomocy z GOPS mieszkańcowi DPS
opłata za pobyt w DPS, a sprzedaż mieszkania
Dopłata do pobytu rodzica w DPS-dziecko mieszka za granicą-czy jest obowiązek alimentacji??
pilnie potrzebny wzór decyzji do rodzinnego domu pomocy
Koszt transportu do DPS
Podpis na wniosku do ZOL
kto ma aktualne druki
zasiłek pielęgnacyjny
zwierzęta w dps
posiłki zwrotne
Zasiłek stały a umieszczenie w dps
Pilne ZOL
zasiłek pielęgnacyjny