Zasiłki stałe po zm. kryetrium - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 paź 2015, 11:49

Witam
Małżeństwo wspólnie prowadzące gospodarstwo domowe, posiada dochód w postaci dwóch zasiłków stałych każdego z nich (w różnych wysokościach) oraz renta męża i dodatku mieszkaniowego.
Jak naliczyć dochód i obliczyć wys. zasiłku stałego - każdy z nich składa wniosek osobno.

Jemu wliczam rentę, dodatek i zasiłek żony
Jej wliczam rentę, dodatek i zasiłek męża
(czy zasiłków nie wliczam)
a tym samym będą mieli inne wysokości zasiłku stałego ???
Aga.

Napisano: 02 paź 2015, 11:55

a z ciekawości to ile wynosi ta jego renta skoro przysługuje mu zasiłek stały???

Moje pytanie nie jest bezpodstawne, bo wg mojej wiedzy najniższa renta przekracza nasze kryteria dochodowe na osobę w rodzinie (wcześniej 456zł teraz 514zł), a co za tym idzie zasiłek stały mu nie przysługuje w ogóle (no chyba, że płaci z renty alimenty bieżące)
walek
Stażysta
Od: 29 paź 2007, 13:05
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym

Napisano: 02 paź 2015, 12:28

Przepraszam nie renta tylko świadczenie kombatanckie, wypłacane raz na kwartał
Aga.

Napisano: 02 paź 2015, 12:43

Jesteś pewna, ze zapomoge kombatancką wliczasz do dochodu? Zwłaszcza, ze chrakter jednorazowy?
aniołek,

Napisano: 02 paź 2015, 13:42

Zapomoga wg mnie jest świadczeniem jednorazowym i nie jest wliczana do dochodu. Wg mnie wliczasz tylko dodatek mieszkaniowy, i najpierw wyliczasz "głowie rodziny" zasiłek stały (biorąc pod uwagę wspomniany dodatek mieszkaniowy), a następnie biorąc pod uwagę dodatek mieszkaniowy i wysokość zasiłku dla "głowy" wyliczasz wysokość zasiłku stałego dla drugiego członka rodziny.
walek
Stażysta
Od: 29 paź 2007, 13:05
Zajmuję się: Szukaniem dziury w całym

Napisano: 05 paź 2015, 9:23

Uważam, że dodatek kombatancki przysługuje sobie która ma rentę a więc bym to zbadał. A wyliczenie zasiłku stałego to Walek dobrze pisze :)
Marcel

Napisano: 05 paź 2015, 13:23

na twoim miejscu, bardzo dokładnie bym sprawdziła, co to za świadczenie - moze to jest zapomoga kombatancka, wyplacana przez Związek? Powinien miec jakiś dokument przyznający. Od tego zalezy wysokość zas. stałego, wazne by nie skrzywdzić, ale tez samemu sie nie wkopać.
Zofija,

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x