zaświadczenia ze szkoły - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 25 lip 2016, 22:14

Przede mną pierwszy okres zasiłkowy w FA.
Podpowiedzcie proszę tak krok po kroku jak to jest z tymi zaświadczeniami ze szkoły, że dorosły uprawniony nadal się uczy.
1. Co z osobami, które mają decyzje do 31.08? Jeśli przyniosą zaświadczenie ze szkoły,to wydaję decyzję na ten jeden miesiąc - wrzesień, a następnie nową od 01.10?
2. Co z osobami, które złożą w sierpniu wniosek na nowy okres, a nie mają jeszcze zaświadczenia ze szkoły? Czekam z wydaniem decyzji aż doniosą zaświadczenie? A co jeśli zapomną i nie doniosą?
Bardzo proszę o pomoc, bo jestem przerażona tym 1 sierpnia.
fun-dusz

Napisano: 26 lip 2016, 10:26

robisz tak jak piszesz. nie wydaj decyzji jak ci zaświadczenia niue da, i oświadczenie ze poinformuje jak zrezygnuje ze szkoły. ja mam dużo zwrotów bo dzieci tylko w pażdzierniku pobierały naukę, nawet rodzicom nie zgłosiły a tera płacz i zwrot.
vvvvvvvvvvv

Napisano: 26 lip 2016, 11:19

Przecież mają prawo złożyć również oświadczenie o uczęszczaniu a poza tym w samym wniosku podpisują że zobowiązują się do poinformowania o wszelkich zmianach w tym rzuceniu szkoły.
praktyka

Napisano: 29 lip 2016, 0:06

vvvvvvvvvvv pisze:robisz tak jak piszesz. nie wydaj decyzji jak ci zaświadczenia niue da, i oświadczenie ze poinformuje jak zrezygnuje ze szkoły. ja mam dużo zwrotów bo dzieci tylko w pażdzierniku pobierały naukę, nawet rodzicom nie zgłosiły a tera płacz i zwrot.
Dziękuję bardzo za odpowiedź i dobrą radę :)
praktyka pisze:Przecież mają prawo złożyć również oświadczenie o uczęszczaniu a poza tym w samym wniosku podpisują że zobowiązują się do poinformowania o wszelkich zmianach w tym rzuceniu szkoły.
Wiem, że w ustawie są też oświadczenia, ale nie będę ryzykować. Mogą sobie przecież tak oświadczać do 25 roku życia. I co? Kto im udowodni? Ja raczej nie mam zamiaru po szkołach jeszcze wydzwaniać. Mimo wszystko dziękuję również za odpowiedź na moje pytanie:)
fun-dusz

Napisano: 29 lip 2016, 8:17

nawiązujac do tego wrzesnia co piszecie, jak macie zamiar wydac decyzje bez wnniosku we wrzesniu, na podstawie samego zaswiadczenia szkoły ?????
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 29 lip 2016, 9:01

Wiem, że w ustawie są też oświadczenia, ale nie będę ryzykować. Mogą sobie przecież tak oświadczać do 25 roku życia. I co? Kto im udowodni? Ja raczej nie mam zamiaru po szkołach jeszcze wydzwaniać. Mimo wszystko dziękuję również za odpowiedź na moje pytanie:)

A kto ci każe wydzwaniać? Człowiek składa oświadczenie świadomy odpowiedzialności karnej i masz obowiązek je przyjąć. Ze swojej kieszeni płacisz? To składający oświadczenie będzie odpowiadał nie ty. :!:
praktyka

Napisano: 30 lip 2016, 20:38

legalna 01 pisze:nawiązujac do tego wrzesnia co piszecie, jak macie zamiar wydac decyzje bez wnniosku we wrzesniu, na podstawie samego zaswiadczenia szkoły ?????
Jak pisałam wcześniej, to mój pierwszy okres zasiłkowy.
Szczerze mówiąc, myślałam, że wrzesień zrobię na podstawie starego wniosku (nie pamiętam co na to KPA).
Powiedzcie jak do tego podejść. Czy mają składać 2 wnioski: jeden na wrzesień z dochodem za 2014 i drugi wniosek na nowy okres z dochodem za 2015?
fun-dusz

Napisano: 31 lip 2016, 17:45

Ja też jestem nowa w tym temacie ale wydaje mi sie ze przeciez od 1 sierpnia jest już nowy okres świadczeniowy i interesuja nas dochody za 2015, musi byc komplet dokumentow nawet zaswiadczenia z podstawowki bo sa przypadki ze dzieci nie chodza do szkoly
NOWA1234

Napisano: 02 sie 2016, 8:42

nie wierzę w to co czytam, ustawa mówi od kiedy do kiedy wydaje się decyzję ,wrzesień też, na jakiej podstawie żądać zaświadczenia ze szkoły od dziecka do 18 roku życia?
@@@

Napisano: 02 sie 2016, 11:00

decyzje wydaje sie na okres świadczeniowy od 1 sierpnia do 30 wrzesnia, jezeli pełnoletnie dziecko nie doniesie zaswiadczenia badz oświadczenia to uchylam za wrzesien FA, od niepelnoletniego nie żądamy zaswiadczen ze szkoly bo ma prawo do fa do 18 roku zycia bez wzgledu czy sie uczy czy nie
1234ops

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x