zaświadczenie dochód UZYSKANY - netto?? Pilne!! - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 08 lip 2015, 10:33

Iks ma rację i taki dochód uzyskany trzeba przyjąć.
elcia1

Napisano: 08 lip 2015, 10:35

dochód tzw. netto jest zgodny z art. 3 pkt 1 lit.a uośr, ponieważ w trakcie obliczania dochodu tzw. netto trzeba uwzględnić koszty uzyskania

https://www.kalkulatory.gofin.pl/Kalkula ... en,12.html

posting.php?mode=reply&f=9&t=207183272
ybf

Napisano: 08 lip 2015, 10:40

to kto ma dobre zaświadczenie - Asia czy Marcin?
prac. sr

Napisano: 08 lip 2015, 10:42

1.291,16 zł no ale od tej kwoty nie ujeto KUP 139,08 lub 111,25
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 10:47

przepraszam to miał być drugi link

https://www.wskazniki.gofin.pl/8,223,2,p ... iazen.html
ybf

Napisano: 08 lip 2015, 10:50

Znudziło mi się tłumaczenie o jaki dochód chodzi i zrobiłam druk zaświadczenia, który poniżej.

.............................................
(miejscowość i data)
.....................................................
(pieczęć zakładu pracy)

ZAŚWIADCZENIE O DOCHODZIE
(dla osób zgłaszających dochód uzyskany po roku bazowym)

Zaświadcza się, że Pan(i) _______________________________________________________
(imię i nazwisko)
zamieszkały/a _______________________________________________________________
(adres)
jest zatrudniony/a w __________________________________________________________
_____________________________________od_________________do_________________ na podstawie (rodzaj umowy o pracę) _______________________________________________
Z tytułu zatrudnienia w miesiącu ________________________________________________
(drugi miesiąc po uzyskaniu zatrudnienia)
poszczególne składniki wynagrodzenia wynosiły:
- przychód ............................................................................................... _________________
- koszty uzyskania przychodu ................................................................. _________________
- należny podatek dochodowy od osób fizycznych ................................ _________________
- składki na ubezpieczenie społeczne ..................................................... _________________
- składki na ubezpieczenie zdrowotne (9%) ............................................ _________________

Zaświadczenie wydaje się w celu ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych.

Zgodnie z ustawą o świadczeniach rodzinnych z dnia 28 listopada 2003 roku (tekst jednolity: Dz. U. z 2015 r. poz. 114.) DOCHÓD oznacza, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób, przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenie społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne.
elcia1

Napisano: 08 lip 2015, 10:50

ybf pisze:w trakcie obliczania dochodu tzw. netto trzeba uwzględnić koszty uzyskania
Ale w mechanizmie obliczania netto tych kosztów się nie odejmuje, to jest tylko wartość którą się uwzględnia jako pomocniczą. Definicja jasno i wyraźnie mówi o pomniejszeniu kwoty.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 10:51

w trakcie obliczania dochodu netto trzeba uwzględnić koszty uzyskania, ale tylko do obliczenia podatku.
Netto zawiera w sobie koszty uzyskania i dlatego nie jest zgodne z ustawą o śr.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 08 lip 2015, 10:58

Czyli jak w końcu takie zaświadczenie powinno wyglądać? ;)
marcinn

Napisano: 08 lip 2015, 10:58

Korzystając z mojego zaświadczenia, mam wszystkie potrzebne mi dane. Od przychodu odejmuje wszystkie pozostałe i mam potrzebny mi (do świadczeń rodzinnych) DOCHÓD.
elcia1

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x